Читај ми!

„Стоунси“ свирају пола века

Прошло је тачно 50 година од првог наступа групе младића који ће променити ток музичке историје. Од свирке у „Марки“ клубу „Стоунси“ су продали више од 200 милиона копија албума, чланови су се мењали, неки су и умрли, али су Џегер и Ричардс, који чине срце бенда, и даље ту и спремају још једну турнеју.

Легендарни „Стоунси" прославиће овог месеца пола века од првог наступа у „Марки" клубу у Лондону 12. јула 1962. године. Мик Џегер, Кит Ричардс и Брајан Џонс тог дана су са још тројицом музичара први пут свирали под именом „Ролинг стоунси", на наступу који је направио револуцију у историји рока.

Пријатељи из детињства, Џегер и Ричардс у то време су имали 18 година, а Џонс, који се 1969. удавио у базену своје куће, имао је 20 година.

Управо у „Марки" клубу у Оксфорд стриту који је данас огранак „Сантандер" банке, посејано је семе успеха легендарне групе која је у наредних пола века извршила снажан утицај на рокенрол као и на популарну културу уопште.

У протеклих пет деценија британски бенд продао је више од 200 милиона копија албума. Врхунац је достигао крајем шездесетих и средином седамдесетих година 20. века, пре свега захваљујући албумима Beggars' Banquet, Sticky Fingers, Exile on Main Street.

Почетак њиховог музичког путовања биће обележен изложбом фотографија и документарним филмом.

Хитови као што су (I Can't Get No) Satisfaction, Jumpin' Jack Flash, Brown Sugar, данас су рок химне, деценијама након што су били на врху топ листа.

О трајној популарности бенда, чији су чланови данас пензионери у седмој и осмој деценији живота, доказују и спекулације о томе да ли ће годишњицу првог наступа обележити заједничким концертом.

Магазин Ролинг стоун, назван по блуз песми Мадија Вотерса по којој је и бенд добио име, објавио је прошлог месеца да Џегер, Ричардс, Рони Вуд и Чарли Вотс размишљају о најмање једном живом наступу ове године поводом пола века рада.

Ипак, Ричардс је изјавио да ове године неће бити турнеје „Стоунса", иако чланови бенда свирају заједно на пробама први пут после пет година.

„У суштини, још нисмо спремни", открио је Ричардс магазину Ролинг стоун у марту и додао да је 2013. „реалнија" година за почетак турнеје.

Обожаваоци ће од 12. јула чланове бенда моћи да гледају на фотографијама у лондонском Сомерсет хаусу, у оквиру поставке „Ролинг стоунси: 50". Постоје индиције да ће и Џегер и његове колеге из групе присуствовати отварању изложбе. Истог дана у продаји ће се наћи и истоимена књига.

Нови документарац о „Стоунсима" пред публиком ће бити у септембру.

„Ролинг стоунси" су „преживели" бројне измене поставе, као и сукобе Џегера о Ричардса, који чине срж бенда.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се