Читај ми!

Бабушке са Урала у походу на „Еуросонг“

Озбиљна конкуренција осталим учесницима „Еуросонга“ су симпатичне бакице из руског села Бураново. Вредно вежбају, одбијају статус звездa и не брину што је већи део њихове песме "Party For Everybody" на локалном језику удмурт, јер су необичним изгледом већ освојиле публику широм света.

Наступ „Бурановских бабушки" уз песму Party For Everybody, који чине једноставни покрети у папучама од коре дрвета, очарао је гледаоце у Русији и ове бакице су сада међу фаворитима такмичења у Бакуу у мају.

Старости између 43 и 76 година, чланице групе „Бурановске бабушке" живе у селу са дрвеним кућама, у подножју планине Урал.

Откад су се пензионисале, баве се углавном земљорадњом и сточарством, али „евровизијска искра" је доспела и до њиховог села Бураново, које је удаљено 30 километара од најближег града.

У сали у којој вежбају, њихова диплома за учешће на „Еуросонгу" стоји поносно одмах поред обавештења о диско-журци у суботу увече.

Кажу да их слава није променила и смеју се када их назову звездама.

„Не видимо себе као звезде. Ми смо само обичне старице из Буранова. Сви узвикују: звезде, звезде, и нама је то смешно", каже 74-годишња Јекатерина Скљајева.

Чланица састава Валентина Пјатченко, која је радила као наставница у Туркменистану, у септембру је увела грејање, тако да више не мора да цепа дрва и ложи пећ, али и даље нема воду.

Живи сама са сином који јој помаже у кућним пословима, али и сама доста постиже, иако је једну руку изгубила у несрећи.

„Нису виделе много у свом животу, осим посла. Тако да је одлично што су добиле ову прилику", рекла је вођа хора Олга Туктарева (43), најмлађа „бабушка", која је дошла у село пре 12 година како би водила тамошњи клуб.

„Бабушке" планирају да селу оставе и својеврсну задужбину - поновном изградњом цркве која је уништена у „совјетској ери" - и већ су сакупиле осам милиона рубаља како би изградња почела у мају.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара