Читај ми!

Отворен 13. Гитар aрт фестивал

Под слоганом „Континенти" синоћ је у Атријуму Народног музеја свечано отворен 13. по реду Гитар aрт фестивал. Част да први наступе припала је виртоузима на гитари Чан Тниу и Карлу Маркионеу иако се до 21. марта очекују наступи више од 60 уметника из свих делова света.

Гитар арт фестивал, 13. по реду, свечано је отворен синоћ у Атријуму Народног музеја.

Након уводних речи Бошка Радојковића, директора „Југоконцерта" и некадашњег директора Гитар арта, музиком се представио млади уметник Чан Тниу.

За кинеског гитаристу то је био први наступ у Србији, а публика је аплаузом и овацијама наградила његову интерпретацију композиција Лобоса, Баха, Регонде, Брауера и Асада.

На сцену је потом изашао Карло Маркионе, виртоуз из Италије већ познат домаћој публици.

Пажљиво изабраним репертоаром Маркионе је одушевио публику која га је након сваке композиције поздрављала громогласним аплаузом.

Међу композицијама које су биле на репертоару нашла су се и дела Марија Ганђија, његовог професора на Конзерваторијуму Санта Ћећилија у Риму, као и композиција Стивена Госа који је гост овогодишњег Гитар арт фестивала.

Маркионе је предавач на Конзерваторијуму у Мастрихту (Холандија) и добитник је бројних награда на међународним такмичењима.

Овогодишња манифестација под слоганом „Континенти" трајаће до 21. марта на којој ће се представити више од 60 уметника из свих крајева света.

Посетиоци ће бити прилици да уживају у наступима многих гитариста, а посебно место у програму, свакако, заузеће трио светски признатих мајстора гитаре "Kings of Strings" у саставу Томи Емануел, Влатко Стефановски и Штокело Розенберг који ће 17. марта наступити у Центру „Сава".

Краљеви жица одржаће још један, накнадно заказан концерт на овом фестивалу 25.марта у Дому синдиката.

Између осталих наступиће и Рикардо Гаљен у пратњи оркестра "Camerata Serbica", славни бразилски гитариста Јаманду Коста, призната босанска вокалисткиња Амира Међуњанин, грчки тандем Јоргос Јоргопулос, Димитрис Лапас и Мариос Макрис, сенегалски уметник Кемо Сундиулу Сисоко као и многи други извођачи.

Уочи свечаног затварања и додела награда учесницима Гитар арт такмичења, наступиће ансамбл америчког гитаристе нашег порекла Петра Јанковића и португалска група Антонија Шаиња.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара