Читај ми!

Дан књиге, прилика да се сетимо зашто волимо читање

Светски дан књиге и ауторских права, одлуком Унеска обележава се на дан смрти Сервантеса и Шекспира – 23. априла. Прославља се у више од стотину земаља, а и код нас.

Љубав према књизи развија се у библиотеци. Ту се добија препорука за читање, проналази књига која се дуго тражи, среће омиљени аутор. У Кнез Михаиловој 56, и ове године - у улози билиотекара писци, глумци, новинари.

„Без обзира што је ново време, време виртуелног живота, књига је потребна људима, потребно је читање и сусрети са писцима. То видим сваки пут кад негде отпутујем. Једино што би можда требало јаче и снажније је то преко медија пласирати, да дође до читалаца“, каже књижевница Весна Капор.

„Живимо у времену које ће тек донети велика искушења у сваком смислу. Књига је излаз у два смисла – један је да одржимо своје духовне снаге које су данас највише на удару, а други је да покушамо да нађемо разлоге и објашњења зашто се по ко зна који пут циркуларно свет налази у оваквој дилеми“, наводи писац Миомир Петровић

Бостијан Бастаћ истиче да док читамо књиге можемо да научимо неке нове ствари: „Упознали смо писце, питали их одакле им инспирација да пишу књиге, романе. У сваком случају било нам је лепо овде“.

Ђаци али и студенти Групе за скандинавистику Филолошког факултета упознаће норвешку списатељицу и илустраторку Кристин Рушифте.

„Важно је да научимо како да читамо. Књиге имају већу моћ када их имамо у рукама. Дајте шансу књигама. Можемо да се фокусирамо на оно што је у њима, а да нас не ометају обавештења која нам 'искачу' по екранима“, објашњава Кристин Рушифте.

На позив Института Гете и Аустријског културног форума гошћа Београда је и списатељица Барби Марковић, добитница награде за белетристику Сајма књига у Лајпцигу.

„Заправо не мислим превише о читаоцима кад пишем књиге. Пишем књигу коју бих волела да читам, заправо пишем књигу за коју имам утисак да би било добро да постоји а још не постоји“, рекла је Марковићева.

Поводом празника књиге, широм Србије су разноврсни књижевни програми и већи попусти за куповину књига и учлањење у библиотеке.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво