Слика Паје Јовановића „Одмор башибозука“ стигла у Београд

Дело Паје Јовановића „Одмор башибозука“, купљено на аукцији лондонске аукцијске куће „Сотби“, од данас се налази у Београду, наводи се у саопштењу Министарства културе.

О термину и месту излагања слике Паје Јовановића, јавност ће бити обавештена након завршетка свих неопходних музејских процедура које су потребне да би ово ремек-дело било доступно очима домаће и светске јавности, наводе у Министарству културе Републике Србије.

На аукцији куће „Сотби“, одржаној у новембру у Лондону, Музеј града Београда купио је дело Паје Јовановића Одмор башибозука.

Слика је продата за 304.800 фунти, односно 349.500 евра, иако је пре аукције процењивана на износ од 70.000 до 100.000 фунти.

То је први пут да је држава Србија учествовала на светској аукцији куће „Сотби“.

Одмор башибозука био је на аукцији у оквиру „Сотбијеве“ колекције оријенталне уметности и декоративних предмета и намештаја из 18. века.

Уље на платну, дело Паје Јовановића, димензија 68 са 60,5 центиметара (са рамом), претходни власник купио је на аукцији у „Кристију“ 1994. године.

Башибозуци нису били део регуларне османске војске и регрутовани су на територији данашње Србије и Албаније. Због огромног пространства које су контролисали и оптерећења које је оно представљало на феудални систем Отоманског царства, централне власти у Цариграду морале су да се ослањају на нерегуларне трупе. 

Били су наоружавани од стране власти, али нису примали плату нити носили униформе и обележја, већ су се облачили у своју карактеристичну локалну ношњу. 

недеља, 02. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије