Читај ми!

Све спремно за 57. БИТЕФ

„Снаго не пристај да будеш нечија“ слоган је под којим, ове године, позоришни фестивал БИТЕФ дочекује публику, по већ устаљеној традицији, прологом 3. октобра у Београдском драмском позоришту. Пет и по сати дуга „Божанствена комедија“, у режији немачког редитеља Франка Касторфа, намењена је наиздржљивијим позоришним сладокусцима и само је загревање за свечано отварање 4. октобра на Великој сцени Југословенског драмског позоришта.

Овогодишњи, 57. БИТЕФ отвориће свечано редитељ Боро Драшковић и представа немачког Шаушпилхауса Деца сунца, најавили су организатори на завршном обраћању новинарима.

Представа настала по чувеном класику Максима Горког, црнохуморно говори о епидемији колере у Русији и, као што нас је БИТЕФ већ навикао, спаја наше време с прошлим, непрестано нас учећи да никад није било да никад није било“.

Први пут је представљен и програм БИТЕФ полифоније, различитих и садржаја и форми, који ће се одвијати и на различитим локацијама обједињеним називом Двориште, шума, џунгла, уз учешће модератора и дијалог са учесницима, али и гледаоцима.

Главни програм сачиљен је од три домаће и шест иностраних продукција. О најбољој, одлуку ће донети стручни жири с професорком др Аном Вујановић, познатом културном радницом, на челу. Као и сваке године свој глас ће дати и публика.

БИТЕФ, први пут у октобру уместо у септембру, и први пут с новим уметничким директором редитељем Никитом Миливојевићем, затвара у Народном позоришту Плесно позориште из Белгије и Буркине Фасо представом Wakat.

Програм фестивала доступан је на сајту фестивала, а онлајн се још увек преостале улазнице могу набавити уз попуст од 10 одсто.

Сви редитељи представа биће у нашем главном граду, као и бројни глумци, филмски и позоришни радници, директори позоришта, менаџери из културе, страни новинари, писци, који тако захваљујући организаторима БИТЕФ-а сваке године доприносе угледу Београда као културне престонице региона и потврђују култни статус БИТЕФ-а као једног од најзначајнијих регионалиних и европских позоришних фестивала.

То најбоље стаје у реченицу директора БИТЕФ-а Милоша Латиновића: Битеф је фестивал свих нас који верујемо у лепоту и важност уметности!“.

уторак, 11. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије