Читај ми!

Документарац „Најусамљенији човек у Стокхолму“ и разговор са аутором филма сутра на програму ДКСГ

У Малој сали Дома културе „Студентски град“ 7. новембра је на програму документарно остварење „Најусамљенији човек у Стокхолму“. После пројекције уследиће разговор са аутором филма Алијем Феганом, новинаром Шведске телевизије, као и са новинаром Предрагом Драгосавцем, који је на овом документарцу био ангажован као истраживач, и који је о случају написао текст за портал ОКО.

У новембру 2019. године на Содермалму у Стокхолму човек је пронађен мртав у свом стану, испоставиће се чак три године и осам месеци после смрти.

Иако у Стокхолму и Шведској није реткост да људи умиру у самоћи и да њихову смрт нико месецима не примети, случај „најусамљенијег човека у Стокхолму“, како су га прозвали медији, превазишао је све друге.

Добио је велики публицитет у јавности и иницирао бројне дискусије на тему усамљености, која се у Шведској доживљава као озбиљан друштвени проблем.

Али, велико интересовање јавности за случај „најусамљенијег човека у Стокхолму“ било је потакнуто и мистериозношћу читаве приче.

Иако је идентитет човека био познат, као и чињеница да је југословенског порекла (односно да је у Шведску дошао из Југославије средином шездесетих), ни државне службе, а ни медији, нису успевали да пронађу никога од покојникове родбине и блиских, ко би донекле разјаснио како и зашто је скончао тако сам.

Uppdrag granskning (у преводу Задатак: Истраживање), реномирани и веома гледани програм Шведске телевизије специјализован за истраживачко новинарство, дуго се бавио истраживањем позадине приче о „најусамљенијем човеку у Стокхолму“. Резултат тога је једносатни документарни филм истраживачко-репортерског типа Најусамљенији човек у Стокхолму (Stockholms ensammaste man), који овај несвакидашњи случај смешта у контекст шире приче о усамљености у Шведској.

После пројекције остварења у Дому културе „Студентски град, која ће бити сутра у 19 часова, уследиће разговор са аутором документарца Алијем Феганом, реномираним и вишеструко награђиваним новинаром Шведске телевизије (SVT), као и са новинаром Предрагом Драгосавцем, који је на овом документарцу био ангажован као истраживач, и који је о читавом случају написао веома запажен текст на порталу ОКО.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије