Филм „Јорговани“ – све што домаћа публика воли, али по неопробаном рецепту

Један од три домаћа филма у селекцији главног такмичарског програма ФЕСТ-а, „Јорговани“ Синише Цветића, имаће српску премијеру 27. фебруара, а у биоскопе стиже два дана касније.

Филм „Јорговани“ – све што домаћа публика воли, али по неопробаном рецепту  Филм „Јорговани“ – све што домаћа публика воли, али по неопробаном рецепту

Иако представљен као комерцијални, филм носи снажан ауторски печат. Жељу публике да гледа вољене глумце у филму са елементима комедије и мелодраме, испуњава на сасвим другачији начин.

После успешног дебитантског остварења Усековање, редитељ млађе генерације Синиша Цветић, поново у тандему са сценаристом Давидом Јаковљевићем, на комичан и сатиричан начин осветљава наличје домаће филмске и серијске продукције.

Тако даје креативан одговор на задатак продуцентске куће „Kошутњак филм“ да направи остварење са комерцијалним биоскопским потенцијалом.

„Ми када причамо о „комерцијалном филму“ мислимо на филм који је у биоскопима успешан, који има велику публику. Али овај филм чак има и цинични отклон према томе што је комерцијалан. Он је експеримент, да видимо колико можемо да развучемо укус публике“, рекао је Цветић представљајући филм на конференцији за новинаре која је организована у оквиру ФЕСТ-а. 

У овом метафилму могуће је и да Слобода Мићаловић, успоређена са њом самом, кроз лик глумице Kатарине одговори репликом „баш си нашао с ким ћеш да ме поредиш“. У филму, њен животни и пословни партнер је, ко други него Иван Босиљчић, који тумачи Игора.

После дуго времена ауторска екипа се састаје на додели награде за најбољу серију године, коју осваја њихово остварење Kад замиришу Јорговани. Али ту почиње животна мелодрама, већа од оне коју су снимали.

У складу са метафилмском игром често се спомиње и серија Рањени орао, после чијег успеха су Слобода Мићаловић и Иван Босиљчић постали један од омиљених глумачких парова. Слобода Мићаловић подсећа да је од снимања те серије прошло више од 15 година.

„Мени је глумачки било изазовно да не поновимо све оно што сте до сад видели када смо нас двоје у питању. Укратко, све оно што сте глумачки виђали у Рањеном орлу овде нећете видети“, каже Мићаловић.

У глумачкој екипи су и Милутин Мима Kараџић, Гордан Kичић, Небојша Дугалић, Исидора Јанковић, Јован Јовановић, Јана Бјелица, Павле Чемерикић, Ненад Окановић.Из продукције кажу да филм неће имати и серијску верзију, па тако све позивају да га погледају у биоскопу.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво