Читај ми!

Филмски новогодишњи програм РТС-а – за некога све, за сваког по нешто

За Новогодишње празнике РТС је припремио богат филмски програм. То је и време када се ТВ највише гледа, нарочито филмска остварења. Гледаоце очекују легендарни филмови, али и премијере.

Никола Попевић, одговорни уредник Редакције филмског и страног серијског програма РТС-а, каже да на новогодишњи програм гледа као неку врсту врхунца програма целе године, када се емитују најразноврснији и најзанимљивији филмови.

„Оно што ја волим да кажем – за некога све, за сваког по нешто. Ми крећемо још 31. традиционално са филмским маратоном. То је онако, али заиста за оне који не воле да гледају новогодишњи програм, значи овај забавни новогодишњи програм и све то што иде у вези с тиме. Идемо са маратоном – Планета мајмуна, првих пет филмова. Планета мајмуна је неколико пута бивала рибутована, снимана у различитим верзијама и још је тренутно актуелна, најновија, најновији серијал из исте, из те франшизе. Али, ово је оригинална верзија, први филм, легендарни филм са Чарлтоном Хестоном, почев од 1968. године”, рекао је Попевић.

Додаје да је то је првих пет филмова који су били основа велике филмске приче и легендарног фантастичног филма који је остварио свој даљи утицај.

Како се „прави“ филмски маратон

Говорећи о томе како се бирају филмови за маратоне, Попевић каже да се води рачуна о томе да „маратон има смисла“.

„За Новогодишњи маратон, имам некако посебан пик на то, бира се да буде нешто што је једна целина. Тако да смо имали, и пре тога, у разним варијантама маратоне који су формирали одређену целину која је била битна за кинематографију. И конкретно зато и јесте један од најбитнијих серијала раних франшиза научнофантастичних и конкретно Планета мајмуна која је после тога изнедирила чак и ТВ серију”, објаснио је Попевић.

„Дизни дан“ – Лепотица и звер, Аладин, концерт...

На питање о жанровима који ће у новогодишњем програму РТС-а бити заступљени, каже да ће бити – свих.

„Ми имамо сад скоро потписан уговор са Дизнијем који је овако више као један уговор о сарадњи, где ће, у оквиру новогодишњег програма, бити емитовано неколико филмова који су познатији као анимирани филмови. Међутим, оно што ће бити током новогодишњих празника јесу Дизнијеве обраде њихових анимираних филмова али у играној варијанти”, каже Попевић, и додаје: „Првог имамо Лепотицу и звер, потом тога имамо Аладина и нешто касније иде Краљ лав, али опет није Краљ лав, онај анимирани, него једна као игранија варијанта.”

Најављује и да ће првог јануара бити ексклузиван концерт поводом 100 година постојања „Дизнија“ као и „Дизни дан“, где ће филм Енканто бити својеврстан увод, после чега иде снимак концерта.

Трилогија Кингсман и две премијере

„Врло је битно да имамо и трилогију Кингсман, она ће бити првог, другог и трећег јануара. У питању је један из филмова који су инспирисани Џејмсом Бондом, с тим да су више акциона комедија са феноменалном глумачком поставом. То је овако један спој забаве, акције, узбуђења”, рекао је одговорни уредник Редакције филмског и страног серијског програма РТС-а.

На програму су и два домаћа фима – премијере.

„Првог јануара имамо филм 3211 који је о нашем познатом реперу и музичару Расти. То је једна необична за наше појмове чак и невиђена комбинација музичког, играног, документарног филма. То је за млађу популацију. Други филм је Вера. Вера је играни филм који је настао на основу серије Вера, која је била већ приказивана на РТС-у, али она постоји и у варијанти дугометражног играног филма. Она ће бити приказана 2. јануара, после другог дела Кингсмана”, изјавио је Попевић.

Новогодишња прича ће бити заокружена легендарним комедијама као што су Тесна кожа и Хајде да се волимо

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара