Радош Бајић: Основна порука „Хероја Халијарда“ нама преко потребно – помирење

Ратна драма, историјски спектакл „Хероји Халијарда“ премијерно ће бити приказан сутра у МТС дворани, а од 12. октобра у домаћим биоскопима. Редитељ и косценариста Радош Бајић истиче да је једна од основних порука пројекта нешто што је нашем друштву преко потребно – помирење.

Филм Хероји Халијарда инспирисан је великим историјским догађајем који се догодио у пролеће и лето 1944. године када је српски народ, предвођен југословенском војском у отаџбини, спасао од сигурне смрти преко 508 савезничких америчких и енглеских пилота, каже редитељ и косценариста пројекта Радош Бајић.

Према његовим речима, реч је о историјском догађају који је био потпуно скрајнут и који је био, на неки начин, више од седам деценија испод тепиха и о коме је било веома опасно чак и говорити због познатих идеолошких околности које су владале у тадашњој земљи.

Свечана премијера остварења Хероји Халијарда одржаће се 10. октобра у МТС дворани, а након тога уследиће пројекције у Крагујевцу, Нишу, Новом Саду, Чачку, Бањалуци. Филм је недавно приказан претпремијерно у Горњем Милановцу.

Направили смо пројекцију у Горњем Милановцу, јер је он град домаћин нашег пројекта, у контексту и у поводу обележавања јубилеја операције ‘Халијард’, коју наша држава, у сарадњи са амбасадом САД, већ више година обележава. Збиља је било потресно и то је био први сусрет нашег филма са публиком. Наша пројекција оставила је дубок траг и вратила је у сећање један веома светли период српске историје којим можемо бити поносни“, истакао је Бајић.

Преламање историје кроз породични однос

Када се један велики историјски догађај узме за основну инспирацију за стварање једног наратива, једне филмске приче, онда, како наглашава Бајић, човек мора да види на који начин да се ослика све.

Имамо овде више паралелних токова. Средиште је сама операција и сам тај подвиг, јер је спасавање савезничких пилота са аеродрома импровизованог слетишта у Прањанима јединствен догађај и највећа акција појединачног спасавања савезничких пилота у историји светског ваздухопловства. Ми се бавимо тиме у филму, али ја сам се као аутор пројекта са мојим сарадницима определио да дамо глобалну визуру приче кроз судбину једне типичне српске породице, које се у тим врло драматичним временима, показујући хуманост, љубав и доброчинство тим младићима, бори за сопствени опстанак“, објашњава Бајић.

Према његовим речима, једна од основних порука пројекта је нешто што је нашем друштву преко потребно, а то је порука помирења.

Уколико будемо наставили да међусобно ратујемо, значи на основама мржње, братоубилаштва између четника и партизана, нећемо далеко стићи. Ми шаљемо једну поруку да се морамо помирити међу собом да бисмо као народи, као друштво, као држава и као земља кренули напред“, нагласио је гост Београдске хронике.

О коментарима који су се могли чути након представљања пројекта Халијард на филмском фестивалу у Сарајеву, Бајић каже да су филму, на неки начин, учинили услугу.

Ми смо из тога изашли као победници. Зашто? Неко је критиковао књигу коју није ни прочитао. Људи су то препознали. На неки начин имамо и неки бенефит од тога, а то је да се наша публика интегрисала и сада очекујемо веома велику гледаност. Мада нам је врло жао што се то догодило, нека им служи на част“, наводи редитељ.

Филм ускоро креће у биоскопски живот, а након тога, шира прича моћи ће да се види у серији Ваздушни мост која ће бити емитована на РТС-у.

Позивамо наше гледаоце да пре свега виде филм на великом платну, јер то не могу видети на својим ТВ екранима. Али ја желим да кажем да смо ми паралелно радили овај огроман, монументални пројекат, да тако кажем, у форми два производа. Прво играни филм, а онда и серију од шест епизода по посебном сценарију“, поручио је Радош Бајић.

среда, 12. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије