„Јесен самураја“ 3. октобра премијерно у Центру „Сава“

Филм „Јесен самураја“ сценаристе Димитрија Војнова и редитеља Данила Бећковића биће премијерно приказан 3. октобра у Центру „Сава“ и биоскопу „Синеплекс“, најављено је данас на конференцији за новинаре.

Војнов открива да му је инспирација за причу о бившем каратисти, који се по окончању каријере враћа у родни град, заљубљује у Снежану и везује се за њеног сина Вукашина, био његов колега који се после дугог бављења каратеом окренуо факултету.

„Његове колеге су много жртвовале због каратеа и након окончања спортске каријере нашли су се пред неизвесном будућношћу. Јако ми је била интересантна прича о томе шта се дешава са људима који посвете цео живот једном борилачком спорту када престану да се такмиче. С друге стране, борилачки спортови регрутују своје полазнике баш кроз филмове и популарну културу и било ми је јако занимљиво да уведем тај филмски приказ борбе као нешто што игра јако важну улогу у животима мојих јунака“, објаснио је Војнов.

Бећковић је рекао да је сценарио за Јесен самураја читао још током рада на претходном филму Мали Будо, чији успех му је помогао да са истом екипом брзо направи ново остварење. Објаснио је да су на њега доста утицали борилачки филмови из осамдесетих година прошлог века попут Рокија и Карате кида који су имали и јак мелодрамски елеменат, али и каснија остварења као што су Џери Мегвајер и Ратник.

Бећковић је подсетио да су за сцене борбе сарађивали са каскадером Калојаном Воденичаровим из Бугарске, који је радио са Томом Крузом, Брусом Вилисом и Стивеном Сигалом.

„Воденичар је рекао да нема много глумаца на светском нивоу који су способни да ураде оно што је Петар Стругар ради у овом филму“, истакао је редитељ. Стругар, који игра главну улогу, рекао је да је, осим врло интензивних тренинга и физичке припреме, било врло важно ући у психологију борца и док је лик Малог Буде „имао у својој меморији“, гледајући своје суграђане током одрастања у Црној Гори, за улогу Владице морао је да прође све што и он.

Христина Поповић, која игра Снежану, каже да се мучила не знајући ко је та жена, све док јој редитељ „није открио тајну“: „Први пут играш нормалну жену“. Катарина Жутић, нова у екипи хит комедије Мали Будо, истакла је да је имала „довољно простора да оствари оно што је замислила и оно што је редитељ желео“.

За директорку фотографије Бојану Андрић, Јесен самураја је била изазов због великих очекивања након успеха Малог Буде. „Данилу су узори били филмови које је као дечак гледао, а пошто ја нисам гледала те филмове, морала сам добро да се припремим и одгледам 39 борилачких филмова“, рекла је Андрићева. Композитор Марко Кон такође се ослањао на период осамдесетих година 20. века и његову „мејнстрим“ музику.

„Набавио сам синтисајзере из прве половине осамдесетих година и играо сам се са тим справама. Инспирисали су ме због својих ограничених могућности“, објаснио је Кон.
Бећковић је на питање коме је намењен филм Јесен самураја рекао да је он попут Политикиног Забавника за све од седам до 77 година – има борилачке и љубавне сцене и социјалну причу. Филм ће у дистрибуцији „Тарамаунта“ бити у биоскопима од 4. октобра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије