Награде Огрести, Глоговцу, Ристовском за крај фестивала ЛИФФЕ

За најбољу режију на овогодишњем Лесковачком интернационалном филмском фестивалу награђен је Зринко Огреста за филм „С оне стране дуге“. Награђени и Инес Тановић, Олег Новковић, Лазар Ристовски и Небојша Глоговац.

Жири, који су чинили редитељи Срдан Голубовић и Огњен Свиличић и глумица Наташа Нинковић, образложио је да је одлуку да награди редитеља остварења С оне стране донео због „изузетног режијског приступа који је сигурном руком провео кроз лавиринте емоција главних ликова“.

Зринко Огреста је вест о награди добио на аеродрому у Амстердаму, где тренутно борави због холандске премијере филма.

Награда је уручена Лазару Ристовском, копродуценту филма који је нагласио да је реч о хрватско-српској копродукцији, каквих је све више у нашем окружењу.

„То је постао један модел паковања филмова на просторима екс-Југославије, где сарађујемо и са Македонијом, Црном Гором, Хрватском, Словенијом, Босном. Ми смо давно, давно отишли много напред пре политичара у враћању једног јединственог простора каква је била она наша Југославија“, објаснио је Ристовски.

Друга награда додељена је босанској редитељки Инес Тановић за филм Наша свакодневна прича. Жири је, како је наведено у образложењу, „желео да награди смирену и сигурну режију која нам даје увид у дубоке и слојевите карактере који се боре са својим демонима и са друштвом које их одређује“.

Инес Тановић је рекла да није очекивала награду, посебно што је ситуација у кинематографији Босне и Херцеговине тешка, где се ради уз помоћ штапа и канапа.

Трећа награда припала је Олегу Новковићу за филм Отаџбина за, према мишљењу жирија, храбар поступак у коме редитељ јаким изражајним средствима дочарава унутрашња стања својих ликова.

Специјалну награду жирија добио је Сверозар Ристовски за режију филма Лазар. Жири је сматрао да је ово филм који нам сигурном и одмереном режијом приказује један тренутак своје земље и ликове који су ухваћени у вртлогу турбулентних времена.

Директорка Лесковачког културног центра Сања Цонић каже да је презадовољна организацијом овогодишњег издања фестивала, те да је одлична селекција филмова коју су приредили Дарко Бајић и Милан Спичек, привукла публику у Лесковац.

Целокупан фестивал, и такмичарски и пратећи програм, рекла је Цонићева, прошли су у најбољем реду.

Биоскопска сала и сала Народног позоришта, додаје, биле су пуне и тражила се карта више од првог до последњег дана, а то јој је, наглашава, било посебно задовољство. 

Лепо је бити у друштву правих редитеља, рекла је ауторка филма Добра жена глумица Мирјана Карановић, која се први пут окушала у улози редитељке, а који је приказан на лесковачком фестивалу ЛИФФЕ.

Режија је за њу, како је објаснила, начин да изрази оно што жели и осећа, те је зато и одлучила да баш она режира филм, не желећи никог другог да присиљава да ради „по њеном“, и да се он, како је рекла, само формално зове редитељ.

Студенстки филмови се први пут такмичили на смотри ЛИФФЕ 

На овом издању фестивала ЛИФФЕ уведена је и награда „Радомир Баја Шарановић“ која се додељује најуспешнијем младом редитељу, односно филму који је приказан у оквиру програма филмова студената Факултета драмских уметности.

У конкуренцији 12 филмова награда је додељена Катарини Мутић за филм Журка је вечерас. Жири, у саставу Мирослав Лекић и Коста Пешевски, своју одлуку је образложио тиме што је млада ауторка својим захтевним редитељским поступком филмом снимљеним у једном кадру донела слику о животу у провинцији у којој млади људи тону у колотечину.

Неки излаз покушавају да пронађу у љубавним везама које немају будућност, а неки у покушајима делинквенције. Иако је тематика сива, атмосфера филма није таква, јер је обојена жанром комедије и оплемењена ликовима који су живи и допадљиви баш захваљујући својим људским манама.

У једном потезу, тј. једном кадру можемо да видимо читав спектар ликова, становника малог места, њихове карактеристике и њихове покушаје да своје животе у учмалој средини учине бољим сходно свом погледу на свет.

Следеће године конкуренција ових филмова биће још већа, јер је селекција проширена на више академија из региона.

Овогодишњи ЛИФФЕ синоћ је симболично затворио Лазар Ристовски.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара