Мики Манојловић отворио Фестивал филмске режије у Лесковцу

Лесковачки Интернационални фестивал филмске режије отворен је европском премијером филма „Име: Добрица, презиме: Непознато“, а свечано га је отворио први добитник награде „Живојин Жика Павловић“, глумац Мики Манојловић.

Филм у режији Срђана Пенезића светску премијеру имао је на фестивалу у Монтреалу, а лесковачка публика је добила је синоћ част да буде прва у Европи која ће га погледати.

Публика у лесковачком Народном позоришту филм је дочекала гласним овацијама које су означиле почетак петодневног фестивала који Лесковац организује већ девет година.
Стручни жири ове године чине хрватски редитељ Огњен Свиличић, српски редитељ Срдан Голубовић и глумица Наташа Нинковић.

Овогодишњи добитник награде „Живојин Жика Павловић“ је глумац Славко Штимац, један од глумаца филма Име: Добрица, презиме: Непознато.

Жику Павловића како је рекао, изузетно цени и зато му је ова награда посебно драга.
Селекцију филмова који ће се ове године приказивати вршили су Дарко Бајић и Мира Спичек.
Према Бајићевим речима, задатак није био тежак, јер је година била пуна одличних филмских остварења, а трудили су се да одаберу филмове који за тему имају емоције.

„Дошли смо до филмова који не само да су европске премијере, него смо дошли до програма који показује како је кинематографија Европе и бивше Југославије постала све зрелија, не бирајући теме које критикују, које се баве социјалним проблемима, оне су више теме и филмови окренуте емоцијама. То је и селекција ове године“, истиче Бајић.

Осим филмова у такмичарском делу фестивала, биће приказивани и студентски филмови студената Факултета драмских уметности у Београду.

Како каже Бајић, студентски филмови који ће се приказати учествовали су на бројним фестивалима и добитници су разних награда, те су тиме заслужили своје место на фестивалу.

Ове године ће се по први пут и за ове филмове додељивати награда „Радомир Баја Шарановић“, коју ће, такође, додељивати трочлани жири, рекао је Бајић.

Осим награде за најбољи студентски филм, додељују се и две награде за најбољег глумца региона, као и три награде „Живојин Жика Павловић“ којима су, по Бајићевим речима, сви редитељи широм региона поносни.

Сутра ће у оквиру фестивала бити представљени филмови Имена вишње у режији Бранка Шмита, Устав републике Хрватске режисера Рајка Грлића и филм Отаџбина, који је режирао Олег Новковић.

У оквиру сутрашњег пратећег програма отвориће се изложба „Драган Николић“ и одржати трибина У крупном плану.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара