„Влажност“ отвара Фест

Филм „Влажност“ српског редитеља Николе Љуце отвориће наступајући 44. Београдски међународни филмски фестивал - Фест 2016, најавили су организатори.

Влажност је модерна прича са примесама трилера, прати лик Петра, младог менаџера чији живот добија неочекивани обрт када његова жена ишчезне, а он покуша да њен нестанак сакрије од свих и настави са нормалним животом.

Док дању покушава да одржи савршену слику коју је о себи изградио. Ноћу не може да спава, почиње да трчи празним улицама и суочава се са другачијим лицем града, његовим контрастима и сукобима које никада до тада није примећивао.

У периоду од недељу дана, Петров живот увучен је у ковитлац догађаја, његови страхови и несигурност све више излазе на површину и што се он више труди да их потисне, они су све јачи.

Влажност је целовечерњи деби Николе Љуце који се истакао кратким филмовима Четвртак, Наредник и Сцене са женама који су приказивани на многим међународним и домаћим филмским фестивалима.

Косценаристкиња филма је Сташа Бајац, а у главним улогама су Милош Тимотијевић и Тамара Крчуновић. Остале улоге тумаче Славен Дошло, Катарина Марковић, Вања Ејдус, Мариа Кракман, Јасна Бери, Јелена Ступљанин, Борка Томовић, Биљана Кескеновић, Владимир Алексић, Милан Марић, Феда Стојановић, као и холандски глумац српског порекла Драган Бакема, коме је ово прва улога у домаћем филму.

„Године 2001, Фест је приказао два мени јако битна филма: Плес у тами на отварању и Магнолију на затварању. Та два филма су била преломна да ја почнем да се бавим режијом. Они су у мени изазвали онај посебан тренутак који човеку да смисао, знао сам ко сам и шта желим од живота. А то је било на Фесту. Од тада је било још доста филмова који су ме формирали, на том истом Фесту, у салама Сава центра и ДКЦ-а", рекао је Љуца на најаву да ће његово остварење отворити 44. Фест.

Истакао је и да је 2014. године завршио снимање свог првог дугометражног филма Влажност, „баш испред тог Сава центра“ где су га Ларс Фон Трир и Пол Томас Андерсон посредно довели.

„Сад знам да ће мој филм отворити Фест, да ћу ја са својом екипом моћи да се поклоним посетиоцима и верној публици баш у Сава центру и да одатле започнемо живот нашег филма. Осећај среће и захвалности је дубљи и комплекснији него што може да се опише речима“, истакао је он.

„Радујем се сусрету публике Феста са потпуно новом енергијом коју у домаћу кинематографију доноси филм Влажност“, изјавио је уметнички директор фестивала, Југослав Пантелић.

„Никола Љуца је један од оних аутора који је успео да својим дугометражним дебијем оправда и најзахтевнија очекивања од свих нас који пратимо његово досадашње стваралаштво“, додао је Пантелић.

Продукцију филма потписује „Дарт филм“ из Београда, уз подршку продукције „Синамон“, а цео пројекат је реализован као међународна копродукција између Србије и Холандије. Подржан је од стране Филмског центра Србије.

Филм Влажност на Фесту се приказује у оквиру такмичарског програма „Српски филм“.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије