Српски хорор снимљен штапом и канапом

Три филмофила из Чајетине, аматера, искористила су српске митове и легенде да направе хорор филм под насловом „Иза затворених врата“. Да се не ради о макар каквом покушају сведочи то што су на десетом Фестивалу фантастике у Београду крајем новембра добили награду за најбољи филм.

Да добре комшије могу да направе хорор, али не за рубрику Црна хроника већ за краткометражни филм, сведоче три млада Чајетинца. За хорор филм Иза затворених врата, на фестивалу спрске фантастике награђени су Пирамидом, коју нису очекивали, јер су били свесни техничке супериорности конкуренције.

„Има један детаљ, када смо снимали кадар када треба нашем главном глумцу Благоју да камера уђе буквално у око, ту нам је требао кран. И ми смо то импровизовали тако што је други човек држао греду на рамену, која се наслањала на мој ауто и буквално камера је висила на канапу. То је буквално филм снимљен штапом и канапом“, објашњава сниматељ и монтажер Давид Колаковић.

Упркос техничком дефициту, три аматера успела су да осмишљеним кадровима и добрим сценаријом парирају студентима филмских академија и искусним професионалцима.

Давид је запослен као монтажер и реализатор у телевизији при културно-спортском центру „Чајетина“. У слободно време снима, а потом спаваћу собу од десетак квадрата претвара у студио за монтажу.

Главни глумац је кувар, који је почео да ради као пекар привремено на шест месеци, и на том радном месту остао пет година.

„То су две потпуно различите категорије, али једино што је можда заједничко је што и ово може да буде уметност“, истиче глумац Благоје Радишић.

Сценариста је студент Ђорђе Живовић, будући туризмолог, који је привремено запослен као физичко обезбеђење у банци.

„У Европи је сада у експанзији 'дарк туризам', тако да то некако може да се повеже, тако што би тај наш филм или, на пример, сличне приче могле да се користе у туристичке сврхе, тако што би туристе анимирали у том смислу“, каже Живовић.

Ова три пријатеља и комшије планирају да сниме и наставак филма, али пре тога морају да обезбеде буџет како би други део био технички бољи и комплекснији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара