Читај ми!

Орхан Памук ексклузивно за РТС о „Невиности успеха“

Славни турски писац, нобеловац Орхан Памук, на Венецијанском фестивалу представио је документарни филм „Невиност успеха“, који је радио са британским редитељем Грантом Џијем. Филм је својеврстан водич кроз Музеј невиности у Истанбулу. О искуству на филму, екскузивно за РТС говори Орхан Памук.

Од књижевног дела из 2008. преко музеја отвореног 2012. до документарног филма који је на венецијанском Лиду угледао светлост дана, прича Орхана Памука Музеј невиности наставља да живи.

За потребе филма славни писац написао је и оригинални сценарио који је познати британски документариста Грант Џи уобличио у својеврстан видео-водич кроз Памуков музеј и његов Истанбул где је фикција постала стварност.

Документарац је о Музеју невиности у Истанбулу. Али и ваше друге књиге су нашле место у овом филму. Зашто сте укључили и друге приче?

Невиност успомена није филмска верзија романа, већ документарац о мом раду и животу, политички филм о Истанбулу и неким деловима из моје 'Црне књиге', 'Музеја невиности', мојих есеја, мемоара – Истанбул је такође укључен. То је поетска комбинација три извора, зато што је редитељ Грант Џи тако желео да ради. Није хтео да направи само филмску верзију мог романа и ја сам тиме био задовољан“, одговарио је Памук.

Документарац је меланхолично и крајње естетизовано љубавно писмо Истанбулу. А томе посебно доприноси и сигурно вођена камера која педантно слика на стотине предмета и фотографије изложених у музеју који је Памук отворио у старој истанбулској четврти Чукурџума.

У филму Нeвиност успомена имате и улогу наратора, који је као друго око у овој причи?

Невиност успомена чине редитељева верзија истанбулских улица, њихове хемије, значења, порушених места, старомодних забачених улица и оригиналних текстова које сам написао само за филм, што је баланс који је можда произвео паралелну причу о мени. Задовољан тим балансом као и филмом“, објаснио је Памук.

Да ли волите да гледате филмове?

„Био сам истанбулски филмофил. Ишао сам с једног филма на други. Обожавам филм, као и многи интелектуалци које знам. То је велика уметност и волим што сам на Венецијанском фестивалу.“

На радост поштовалаца дела Орхана Памука, документарни филм Невиност успомена, са венецијанског фестивала ускоро стиже пред српску публику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије