Читај ми!

„Ничије дете“ ниже награде

Дебитантски играни филм сценаристе и редитеља Вука Ршумовића „Ничије дете“, у продукцији Мише Могоровића, добио је на 9. Међународном филмском фестивалу Андреја Тарковског „Зеркало“ награду за најбољу режију.

Двадесета награда за Ничије дете, чија је премијера била прошле године у Венецији, филму Вука Ршумовића додељена је у Русији, наводи се у саопштењу продуцентске куће „Арт и попкорн“.

Жири фестивала Зеркало, који је од 9. до 14. јуна одржан у руским градовима Плес и Иваново (родном крају Тарковског), образложио је да је то „филм према истинитом догађају који у правом смислу показује снагу аутентичног ауторског филма“.

„За мене лично је посебно значајно што смо добили награду за режију на фестивалу посвећеном Андреју Тарковском, као и то да је један од чланова жирија био и славни руски редитељ Александар Сокуров“, изјавио је тим поводом Ршумовић.

Селектор фестивала Андреј Плахов, који је у име нашег редитеља примио награду, рекао је: „Ничије дете је филм који можемо, са извесном резервом, сматрати Ивановим детињством нашег времена. У традицији Тарковског тај филм приближава субјективну ауторску емотивност, саосећање са малим (без метафоре) човеком, и циљану потрагу за модерним филмским језиком.“

Гран-при фестивала добила је кинеско-француска копродукција Угао раја, кинеског редитеља Миаојан Жанга.

Мисија фестивала Зеркало је да у савременом филму тражи елементе поетике Тарковског, те се на тај начин и формира програм фестивала. Ове године у конкуренцији су били филмови из Кине, Аргентине, Турске, Немачке, Словачке, Индије, Бугарске, Румуније и Русије.

Само дан пре проглашења награде у Русији, Ничије дете је гласовима публике победило и на 8. Фестивалу медитеранског филма у Сплиту, са високом оценом 4,8 од могућих 5,0, а посебним овацијама поздрављена је видео-порука главног глумца Дениса Мурића, који је, како се каже, „маестрално одглумио дечака којег су у шуми одгајили вукови“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије