Читај ми!

Немачка на „Белдоксу“, од Сноудена до „Српског адвоката“

На осмом Међународном фестивалу документарног филма „Белдокс“, који се одржава до 7. до 13. маја у Београду, Немачка ће бити присутна са чак шест остварења. Први на програму чувени "Citizenfour" Лауре Поитрас.

Чувено остварење Лауре Поитрас Citizenfour (Досије Сноуден), копродукција САД, Немачке и Велике Британије, отвориће осми „Белдокс“, преноси Танјуг.

Филм аутентичним снимцима води публику кроз херојску акцију бившег обавештајца НСА. До сада је учествовао на више од сто фестивала и добио 43 награде, укључујући најпрестижније - Оскар и БАФТА.

Са овогодишњег Берлинала стиже Пепе Мухика - лекције из цветне леје, немачка продуцкија прослављене редитељке Хајди Спекоња о бившем лидеру Уругваја, непоколебљивом хуманисти, познатом и као најсиромашнији председник на свету.

Ирачка одисеја (копродукција швајцарске, Немачке и Ирака) у режији Џамала Алдина Самира Риада упознаје публику са харизматичним члановима многољудне ирачке породице, расутим по читавом свету услед вишедеценијског егзила. Редитељ ће бити гост „Белдокса“.

Немачки филм Титове наочаре, у режији Регине Шилинг, је путописни документарац по истоименој књизи. Ауторка аутобиографског романа Адриана Алтарас, пореклом из СФРЈ, у друштву редитељке путује по Италији, Србији и Црној Гори покушавајући да разлучи реалност и породична предања уз која је одрастала. Обе ауторке доћи ће лично на пројекцију у Београду.

Светску премијеру на „Белдоксу“ имаће немачки музички документарац Глобална радост, у присуству редитеља Бруна Фричеа и продуцента Максимилијана Плетоа, који је већ више пута био гост овог београдског фестивала.

Путујући по европским градовима редитељ снима уличне свираче које повезује, наравно, љубав према музици, али и један инспиришући, дубоко хуманистички поглед на свет.

Ту је и српско-немачка копродукција Српски адвокат, у режији Александра Николића, о Марку Сладојевићу који је правни заступник Радована Караџића пред Хашким трибуналом. Поред Николића и Сладојевића у разговору са публиком после пројекције учествоваће продуценти Грегор Штрајбер и Естер ван Месел.

Према Сладојевићевим речима, филм је започет као прича о суђењу, али је редитељ постепено схватио да је то и прича о њему - адвокату.

„Био сам студент-демонстрант током деведесетих, а завршио као саветник Караџића, што је необичан пут, али то је моја професија. Филм није прављен да се некоме свиди или не, већ да реално покаже ствари и са суђења и из мог живота, истакао је Сладојевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије