Читај ми!

Ремек-дела седме уметности на РТС-у

Филмови култних редитеља ускоро на РТС-у: од Сергеја Ејзенштајна, преко Андреја Тарковског до Вима Вендерса. Реч је о великим циклусима који ће гледаоце подсетити на готово комплетне филмске опусе аутора који су обележили светску кинематогафију.

Готово да нема филмофила који није чуо за ремек-дело из доба немог филма Оклопњача Потемкин, Сергеја Ејзенштајна, синонима за руску авангарду и совјетски револуционарни филм.

Један од најзначајнијих редитеља у историји филма, опусом је оставио снажан траг на генерације светских аутора.

Подсетиће нас на то филмови Александар Невски, Иван Грозни, Октобар, Старо и ново, Живео Мексико у којима је велики аутор сјединио страсти према покретним сликама и револуцији.

Иваново детињство, Рубљов, Соларис, Огледало, Стаклер у циклусу посвећеном Андреју Тарковском, после Ејзенштајна најутицајнијем руском синеасти, указаће на визионарски приступ филмском времену и простору.

„Ми смо, за разлику од комерцијалних телевизија, чак и обавезни да ауторе који су део светске културне баштине прикажемо нашим гледаоцима и упознамо млађе са њиховим делом или старије подсетимо на нека од ремек-дела“, истакао је Никола Попевић, уредник Редакције филмског програма РТС-а.

После Ејзенштајна и Тарковског на ред долазе филмови прослављеног немачког синеасте Вима Вендерса, овогодишњег добитника почасног берлинског Златног медведа за животно дело.

Аутор који је седамдесетих година стекао репутацију једног од водећих редитеља новог немачког филма, снимио је око 60 играних и документарних остварења у Европи, Америци, Азији.

Филмски програм РТС-а приказаће половину најзначајнијих наслова од Скарлетног слова до најновијег филма Све ће бити у реду.

Да Јавни медијски сервис континуирано једини подсећа на дела култних аутора потврдиће и циклус филмова британског ветерана Кена Лоуча.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара