Читај ми!

Фестивал адаптираних филмова за слепе

У биоскопу „Хомер“ у Београду, почео је 8. Фестивал адаптираних филмова за слепе. До 1. маја, приказиваће се филмови из новије српске продукције, као и остварења великих европских аутора. Удружење слепих „Хомер“ и Филмски програм РТС-а заједнички приказују пројекат емитовања тих филмова, једном месечно, на Јавном сервису.

Почело је у биоскопу „Хомер“ у центру Београда, култним филмом Александра Саше Петровића Три. Публика је уз помоћ свог најоштријег чула - слуха, пратила филм.

На нивоу доживљаја, замишљање емотивне слике омогућава комбинована аудио техника са елементима радио драме. Наративни текст који читају професионални спикери и глумци, детаљно објашњава кадрове на платну.

„Ја се надам, ево направили смо преко 70 филмова да ћемо направити и 100 филмова како сам обећао на почетку овог пројекта и да ћемо ангажовати младе снаге које ће наставити овај посао, а РТС неће прекинути јер ово је врло интересантан пројекат“, каже председник Удружења „Хомер“ Бранко Матић.

У том импровизованом биоскопу, многи су први пут доживели комплетну слику о неком филмском остварењу.

Осмо фестивалско издање акценат ставља на домаћу кинематографију,од Сивог камиона црвене боје Срђана Кољевића, до Лавиринта Мирослава Лекића.

„Прихваћена је моја сугестија да радимо на домаћим филмовима јер смо тада растерећени сихронизације текста, имамо сихнронизацију читања те аудио дескрипције“, каже Тихомир Николић.

Фестивалски дан у четвртак, из биоскопа Хомер преселиће се на други програм РТС-а.

Биће приказан најновији филм славног италијанског редитеља Бернарда Бертолучија Ја и ти рађен према истоименом роману познатог писца Никола Аманитија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара