Читај ми!

Емоције критеријум за оцењивање на ФЕСТ-у

Председница жирија главног такмичарског програма ФЕСТ-а, прослављена српска глумица Неда Арнерић, открива да ће се у оцењивању филмских остварења руководити искључиво емоцијама.

Оцењивање уметности није добро, истиче Неда Арнерић и додаје да би то најрадије укинула, али да још није измишљен паметнији начин да се скрене пажња на неке филмове, осим да им се доделе награде, преноси Бета.

Председник жирија Национлне селекције, хрватски књижевник Миљенко Јерговић, каже се жирији филмских фестивала, као и других уметничких форми, састоје од људи који ће издвојити најбоља филмска остварења према свом сензибилитету, а да тиме „не покопају и увреде остале уметнике и њихова дела“.

„Филмови су награђени самим тим што су завршени и биће приказани публици када се светла у биоскопу угасе“, објаснио је Јерговић.

Према његовим речима, филмску уметност од књижевности разликује тренутак када се у биоскупу пред почетак приказивања филма угаси светло, јер у литератури нема „реза“ који публику одваја од стварности.

Чланица жирија главног такмичарског програма ФЕСТ-а, редитељка Елен Курас, оценила је да у Србији није изгубљен осећај за срж филмског стваралаштва, уметност, глуму и причу.

„То се у међународном филму губи и међународна фимлмска уметност треба да се врати изворним вредностима“, рекла је Елен Курас нагласивши да ће у оцењивању филмова указати на њихову вредност и да ће одлуке жирија, редитељима помоћи да добију признања и заинтересују публику да гледају њихове филмове.

Овогодишњи ФЕСТ почео је у петак под слоганом „Ту смо - у сазвежђу победника“, француским остварењем Сен Лоран, биографским филмом о модном креатору чији лик тумачи Гаспар Улијел, а режију потписује Бертран Бонело.

До 8. марта у Центру „Сава“ и другим београдским дворанама премијерно ће бити приказано 90 страних и домаћих филмова. Публика ће моћи да види оскаровце и победнике страних фестивала, ауторске, контроверзне и жанровске наслове из целог света, као и домаћа остварења, међу којима су премијере филмова Ничије дете и Енклава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара