Читај ми!

Почео први такмичарски Фест!

Градоначелник Београда Синиша Мали отворио први Фест који ће имати и такмичарски карактер. На свечаности уручене прве награде „Београдски победник“. Као што је уметнички директор Феста Југослав Пантелић и најавио, вечерашње отварање 43. Међународног филмског фестивала у Београду имало је све елементе гламура.

Почео први такмичарски Фест! Почео први такмичарски Фест!

Међународни филмски фестивал 43. Фест свечано је почео вечерас у великој дворани центра „Сава“, а званично га је прогласио отвореним градоначелник Београда Синиша Мали.

Истичући да је Град ове године уложио у организацију омиљеног фестивала више него иначе, Мали је рекао да је намера да Фест поново буде неприкосновен у региону и незаобилазан фактор у међународној фестивалској понуди.

На свечаност су по црвеном тепиху дошли познати глумци, редитељи и личности из јавног и културног живота, међу њима председници два жирија - глумица Неда Арнерић и хрватски писац Миљенко Јерговић, министарка Кори Удовички, директорка Танјуга Бранка Ђукић, директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић, директор Дома омладине Београда Марко Стојановић, стилиста Филип Максимовић, креатор Бата Спасојевић...

У оквиру церемоније уручене су новоустановљене награде „Београдски победник“, за изузетан допринос филмској уметности нашој славној глумици Милени Дравић и истакнутом руском редитељу Александру Сокурову.

Водитељи програма отварања су били глумци Христина Поповић и Милош Тимотијевић.

Иначе, на конференцији за штампу, селектор Младен Ђорђевић скренуо је пажњу на поноћне пројекције у Центру „Сава“, рекавши да се кроз филмове који доносе узбуђење, позитивну провокацију и иновацију повезујемо са златним добом Феста, са програмима које су радили Душан Макавејев, Радослав Зеленовић и Мирољуб Вучковић.

Главни гости на конференцији били су чланови екипе филма Ничије дете редитеља и сценаристе, дебитанта Вука Ршумовића, који ће имати домаћу премијеру сутра у главном програму, у такмичарској селекцији „Српски филм“.

Ршумовић је подсетио на десетак награда које је овај филм добио, од премијере у Венецији и изразио уверење да свет веома добро разуме ову причу, о дечаку пронађеном у босанским планинама, међу вуковима и доведеном у Београд у дом за незбринуту децу ради социјализације.

„Људи једноставно осећају емоцију у овом филму. Поред тога, иако је прича локална, препознају делове неких својих митова и архетипске елементе“, рекао је Ршумовић.

Дечак Денис Мурић, који игра главну улогу, учествује на Фесту и као један од глумаца у филму Енклава Горана Радовановића.

„То ми веома значи. Та два филма на Фесту представљају нешто веома велико за домаћу публику. Имам позитивну трему“, изјавио је Мурић, гимназијалац из Косовске Митровице.

Кад је реч о лику који игра у Ничијем детету, рекао је да је тај дечак затворене природе и ћутљив, а да он није такав, па му је било мало теже да га игра него дечака у Енклави, која се дешава на Косову где му је све познато.

О позитивним искуствима снимања Ничијег детета говорили су и млади натуршчици Исидора Јанковић и Павле Чемерикић, затим директор фотографије, дебитант Дамјан Радовановић и монтажер Мирко Бојовић.

Продуцент Миша Могоровић (Арт и попкорн) изјавио је да је овај филм нискобуџетни, али квалитетан захваљујућу ентузијазму екипе, што су на фестивалима у свету препознали професионалци, критичари додељујући му награде, а да је глумачка екипа донела емоцију која је утицала на гледаоце, па је филм добио и неколико награда публике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара