Читај ми!

Фест је формирао мој филмски укус

Редитељ Вук Ршумовић, чији ће филм „Ничије дете“ бити премијерно приказан у Београду сутра увече у главном програму 43. Феста, изјавио је данас „Танјугу“ да је то „фантастичан осећај“.

„На Фесту сам радио крајем 90-их година, за билтен фестивала. Мени је Фест много драг. У периоду формирања мог филмског укуса Фест је био незаобилазна станица, ту сам гледао гомилу филмова који су јако утицали на мене и сјајно је што је баш ту домаћа премијера“, истакао је.

Ршумовић је приметио да је „Фестова публика некако посебна, мало другачија од неке обичне публике“, додавши да га заиста занима како ће људи реаговати и да једва чека пројекцију у Cентру „Сава“.

Ничије дете је премијерно приказано на фестивалу у Венецији, где су му припале три награде, а на Фесту учествује у новооснованој националној такмичарској селекцији „Српски филм“.

Ршумовић је позитивно оценио промену концепта фестивала са ревијалног на такмичарски.

„Мислим да је свака промена добра. Фест је стар фестивал. Сви фестивали који имају више деценија негде се заморе, изгубе некако свој фокус и то је велики проблем, не само код нас, то је проблем и у свету“, рекао је, наводећи пример фестивала у Монтреалу, који је некада био јако значајан, а у садашњем периоду то више није.

То значи, сматра Ршумовић, „да стално треба некако промишљати, поново о томе како измишљати нове концепте и нови начин, да дођете до публике, да учините свој фестивал актуелним, релевантним, важним“.

После Феста Ничије дете, које је већ освојило десетак награда на страним фестивалима, биће и на биоскопском репертоару у Србији, од априла.

На питање шта такозвана обична публика може да очекује, аутор је одговорио да је то филм за све генерације, али нарочито за младе.

„Мислим да је јако важно да млади људи гледају тај филм, то је оно што бих ја интимно волео да негде ова генерација коју представља Денис Мурић, као главни јунак у филму, Исидора Јанковић, Павле Чемерикић и остала деца - да заправо то они препознају као свој филм, своју причу, генерацијску", рекао је.

„С друге стране“, како је додао, „мислим да и моја и старија генерација могу да препознају у томе неки период кроз који смо сви прошли, пошто се филм дешава крајем 80-их и почетком 90-их“.

„У том смислу филм има и аспект нечега што је можда не носталгично, али што говори о неком времену које смо сви просли. Тако да очекујем и старију публику“, поручио је Ршумовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара