Читај ми!

Бечка премијера филма „Бранио сам Mладу Босну“

Филм „Бранио сам Mладу Босну“, режисера Срђана Кољевића, представљен је у Бечу у оквиру Године културе Србије и Аустрије.

Синоћња премијера филма је прва у низу културних догађаја у оквиру ове године чије је тежиште, у области културе Министарства спољних послова Аустрије - Србија.

Сала биоскопа Вотив (Завет), преко пута Заветне цркве (Вотивкирче) у центру Беча, била је препуна, а присутни су били режисер филма Срђан Кољевић, продуцент и директор продукцијске куће „Кошутњак филм“ Зоран Јанковић, као и амбасадори Србије и БиХ у Аустрији, шеф културне секције у аустријском Министарству спољних послова и многи аустријски српски културни послaници.

Година културе Србије и Аустрије се обележава у сарадњи са амбасадом Републике Србије у Аустрији и Аустријским културним форумом.

Амбасадор Србије у Аустрији Перо Јанковић је указао да је прошла година била посвећена стогодишњици од избијања Првог светског рата, и да је обележена бројним манифестацијама, како у Србији, тако и у Аустрији.

„Србија и Аустрија су пре 100 година биле непријатељске државе и народи, који су и у Другом светском рату стајали на различитим странама. На срећу временом смо схватили да између нас има много више ствари које нас повезују него раздвајају. Резултат ове спознаје су одличне везе између наших држава у овом веку“, истакао је Јанковић додајући да ова пројекција представља допринос изградње широке и динамичне везе две земље ка заједничкој Европи.

Шеф културнополитиче секције Министарства спољних послова Аустрије Волфганг Валднер рекао је да се данашње партнерство и пријатељство између Аустрије и Србије заснива на разноликим историјским, културним и људским спонама.

„Како би се овој повезаности доделио и културни израз Србија је у 2015. години земља тежишта аустријске иностране културе“, поручио је Валднер истаквши при том данашњу снажну подршку Аустрије Србији на путу ка Европској унији.

Валднер је рекао да филм Бранио сам Mладу Босну нуди нови поглед на догађаје уочи почетка Првог светског рата из перспективе аустријског адвоката и додељног браниоца Рудолфа Цистлера, о коме се до сада мало знало у јавности.

Након пројекције филма бројне угледне званице имале су прилику да разговарају са режисером филма Срђаном Кољевићем и продуцентом Зораном Јанковићем.

Срђан Кољевић, режисер филма, нагласио је у синоћњем разговору после приказивања филма, да је филм заснован искључиво на документацији, Цистлеровој књизи „Како сам бранио Принципа и другове“ из 1937, судским стенограмима и другом судском документацијом, као и записима удовице Вељка Чубриловића и другима.

Продуцент Зоран Јанковић је додао да је филм већ успешно приказан приказан у Канади, приказаће се и у Аустралији, а ове године иде и на десетак филмских фестивала широм света. У публици су били представници аустријске телевизије и вероватно ће овај филм моћи да види и аустријска телевизијска публика.

Један Аустријанац јавно се после приказивања филма захвалио режисеру и продуценту за, како је рекао, диван филм, који је одгледао у једном даху.

У оквиру Године културе Аустрија - Србија биће организовано низ културних догађаја у Бечу и Београду, а следећа манифестација је 9. марта када ће у Бечу бити организована изложба која ће приказати везе између Аустрије и Србије у периоду од 1836. до 1914. године.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара