Пуцањ у Фердинанда – пуцањ у Аустроугарску

Четврта и последња епизода серије „Бранио сам Младу Босну“ емитована је на РТС-у. Од учесника атентата на Франца Фердинанда, чију смо судбину пратили у серији, двојица су доживела дубоку старост. Цвјетко Поповић је умро 1980. године, а Васа Чубриловић 1990. Неколико интервјуа с њим сачувано је у архиви РТС-а.

Васа Чубриловић је као гимназијалац учествовао у атентату на Франца Фердинанда, а пошто је био малолетан, суд га је поштедео смртне казне и осуђен је на 16 година затвора. Његов пунолетни брат Вељко, иако непосредно није учествовао у атентату, осуђен је на смрт и обешен.

Распадом Аустроугарске, Васа Чубриловић је 1918. године изашао из затвора. Завршио је Филозофски факултет, а после Другог светског рата био је и министар, професор универзитета и академик. Умро је у 93 години. Нерадо је говорио о атентату јер је сматрао да му је као историчару и учеснику догађаја тешко да буде објективан.

Ипак, у интервјуу Бори Кривокапићу 1981. године, рекао је да су сви учесници атентата били свесни свог чина и нису се жалили на пресуду. Било им је жао Фердинандове супруге Софије, а пуцањ у њега био је пуцањ у Аустругарску монархију.

„Ми смо сматрали да кршимо позитивне законе убијајући човека и сви смо на процесу то изјавили и нисмо се жалили на пресуду. Уколико појединац сматра да има неки представник њему противног система, нека иде на њега, а и себе да да“, објаснио је Чубриловић.

У интервјуу, академик Чубриловић је рекао да Србија није стајала иза атентата. После балканских ратова била је против заоштравања односа са Аустругарском и у том смеру је утицала и на неке омладинске кругове.

„У априлу 1914. године долазио је нама у Сарајево, неки студент Констатиновић да дејствује у томе правцу, а ми смо га одбили. Ја лично мислим да би и без атентата дошло до рата“, истакао ј Чубриловић.

Према неким историјским изворима, односно према оцени Боривоја Јевтића, пријатеља Гаврила Принципа, идеја о атентату родила се у марту 1914. године, у кафани „Златна моруна“ на Зеленом венцу, где су долазили припадници „Младе Босне“.

Михајло Пушара, члан „Младе Босне“, послао је писмо адресирано на: Недељко Чабриновић, кафана „Златна моруна“, Београд. У писму је био само исечак из неких загребачких новина у којима се најављује долазак Франца Фердинанда у Сарајево.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара