Читај ми!

Награда Фипресци Србија за „Хауха - Рај на земљи“ и „Суд“

На 20. Фестивалу ауторског филма (ФАФ) награду Фипресци Србија „Слободан Новаковић“ равноправно деле данско-аргентински филм „Хауха - Рај на земљи“ и индијски „Суд“, док су сниматељи награду „Александар Петковић Петко“ доделили директору фотографије руског филма „Левијатан“, саопштили су данас чланови два жирија.

Фестивал се званично затвара вечерас у Дому омладине Београда, доделом Гран прија „Александар Саша Петровић“, а добитника ће одабрати међународни жири.

Председник жирија Удружења филмских критичара Србије - Фипресци Слободан Аранђеловић истакао је данас на конференцији за новинаре да је цео програм јубиларног ФАФ-а био изузетно добар, тако да је са члановима жирија Радмилом Ђурицом и Владаном Џудовићем разматрао више остварења за награду.

„Далеко најбољи је турски Зимски сан, али је, као добитник Златне палме ван конкуренције. У нашем ужем избору били су грузијски филм Невесте, амерички Рибари без мрежа, канадски Мамица. Препоручујемо публици да их свакако види“, изјавио је.

Филм Хауха - Рај на земљи Лисандра Алонса је „езотерично дело које у минималистичкој форми на ефектан и оригиналан начин, својствен ауторском концепту седме уметности, медитира о бројним темама које се преплићу у надахнутом сценарију који брише простор и време, фикцију и стварност, мит и документаризам“.

„Импресивна је ауторова метафоричност у коју је вешто уткао локације, звучну подлогу, покрет и музику којима надилази уобичајене методе режије“, образложио је жири Фипресци Србија.

Суд, дебитантско дело Чаитанијa Тамханеa „на аутентичан и особен начин дочарава друштвену стварност Индије кроз узбудљив приказ правног система којим дотиче бројне савремене теме, од образовања и класних разлика до утицаја снага и моћи корумпиране власти“.

„Тамхане је аутор чије би име и каријеру требало помно пратити“, истакао је Аранђеловић.

Одлуку жирија Удружења филмских уметника Србије - Секције снимања филмске и електронске слике новинарима је саопштио директор фотографије у играном филму Ђорђе Николић. Чланови жирија били су и Предраг Поповић и Владислав Лашић.

И овај жири је у квалитетном програму имао више кандидата за награду, а то су сниматељи шведског филма Голуб седи на грани размишљајући о постојању, већ поменути Хауха - Рај на земљи и Мамица, као и јапански Умири воду и српски Непослушни.

Плакета „Александар Петковић Петко“ једногласно је додељена Михаилу Кришману за снимање Левијатана редитеља Андера Звјагинцева.

Кришман је овом филму „дао изузетан аудио-визуелни допринос, демонстрирајући високо професионални артизам и надграђујући идеје режије у ликовно-наративној експресивности“, оценио је жири.

Јубиларни ФАФ, који је почео 26. новембра, приказао је 80 филмова у главном и више пратећих програма.

Сутра ће бити одржан традиционални програм „ФАФ на бис“, са репризама најгледанијих филмова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара