Читај ми!

Светска премијера „Сунчанице“ у Београду

Београд је вечерас место светске премијере филма „Сунчаница“, прослављеног руског и светског редитеља, оскаровца Никите Михалкова. Светска премијера је рађање једног филма, а рођендан се слави са пријатељима, рекао Михалков пред почетак филма.

Уочи светске премијере филма Сунчаница, црвеним тепихом испред београдског Центра „Сава“ продефиловала је велика филмска екипа предвођена редитељем Михалковим и многе угледне званице из јавног и културног живота Русије и Србије. 

„Реч је о томе да треба објашњавати кад неког не волиш, а кад волиш не треба, ја једноставно волим Србију и то је то“, рекао је за РТС Михалков откуд премијера у Београду.

„Након Београда идемо на Крим, па у Севастопољ. Тако ће се затворити један симболичан круг. Наиме, крајем прошлог века, Срби су примили руске официре током рата у Криму, а овако се ја њима захваљујем. Све је како треба да буде, због тога се моји јунаци након Србије враћају на Крим“, истакао је чувени редитељ.

Посебну пажњу на црвеном тепиху су привлачили главни глумци у филму – млада и лепа Рускиња Викторија Соловљева и наш Милош Биковић.

„Не заиста још увек не верујем где се налазим“, истакао је Биковић одговарајући за РТС на питање да ли је могао да сања док је снимао Монтевидео да ће играти у филму једног Никите Михалкова.

Признао је и да ће га премијерно и он вечерас погледати и да има трему.

Глумац Мартинс Калита је рекао да му је редитељ помогао да изгради лик који има врло мало текста у остварењу и да му је велика част што је радио са њим.

Емир Кустурица на црвеном тепиху рекао:„ Нисам утицао да дође, али смо пријатељи дуги низ година и то је једна од најблиставијих каријера у историји филма. Он никада није погрешио“.

„Мислим да је он и један од највећих писаца. Ја не волим да глумим, али сам морао да глумим у овом филму... ја глумим за лову“, додао је шаљиво Кустурица.

Пред сам почетак готово тросатног, продукционо раскошног филма епохе, препознатљиве поетике и естетике једног од највећих светских редитеља, Михалков се обратио публици речима: „Светска премијера је рађање једног филма. А рођендан се слави са пријатељима. Ето зашто сам ја у Београду, а не у неком другом граду чије име нећу из политичких разлога спомињати. Хвала, Србијо!“.

Драмом Сунчаница о људским судбинама и историјским превратима рађеној по мотивима истоимене приче нобеловца Ивана Буњина и по његовим дневницима „Проклети дани“ редитељ хронолошки представља паралелне приче из 1907. и 1920. и покушава да да одговор на питање због чега је се све догодило, због чега је настао грађански братоубилачки рат између црвено и белоармејаца.

Ипак, окосницу филма чини љубавна прича коју Михалков вешто боји хуморним моментима и атрактивним музичко-сценским секвенцама.

На премијеру су дошли и Ивана и Јелена Жигон, Душан Савић са супругом Марином Рајовић-Савић, Аљоша Вучковић, Вук Костић, Слобода Мићаловић, Радош Бајић са породицом, министарка Зорана Михајловић, Ђорђе Марјановић и многи други.