Читај ми!

Пјонгјанг: Филм као објава рата

Северна Кореја упутила је писмо УН у којем осуђује снимање америчког филма о њиховом лидеру Ким Џонг Уну, оценивши да је то „објава рата“ и затражила од Вашингтона да забрани приказивање тог дугометражног остварења.

У писму упућеном генералном секретару УН Бану Кимуну, амбасадор Пјонгјанга Ја Сонг Нам наводи да филм представља „подршку тероризму и чин објаве рата“. Амерички филм Интервју у режији Сета Рогена и Џејмса Франка прича је о двојици америчких новинара који убијају лидера Северне Кореје.

„Дозволити снимање и продукцију филма о убиству председника који је на функцији, сматра се подршком тероризму и објавом рата“, наводи се у писму.

Пјонгјанг тражи да америчке власти „хитно предузму одговарајуће мере да забране дистрибуцију филма“ и додаје да су филм режирали гангстери. Власти Северне Кореје запретиле су крајем јуна да ће предузети „немилосрдне мере“ ако САД дозволе емитовање филма.

„Ако америчка влада дозволи емитовање филма и још га подржи, ми ћемо предузети немилосрдне мере. Сматраћемо да је то објава рата јер угрожавање слике Кима Џонг Уна представља флагрантни терористички чин“, рекао је неименовани портпарол Министарства иностраних послова.

У најавном видео клипу за филм приказан је глумац који личи на Кима Џонг Уна. На хумористички начин се наводи да у „Северној Кореји сви верују шта Ким говори, чак и ако каже да говори језик делфина и никада не иде у тоалет“.

Филм би требало у САД да изађе у октобру. То није први пут да Холивуд снима пародију на рачун власти у Северној Кореји. Пре 10 година снимљена је сатирична комедија Амерички тим, у којој је отац Ким Џонг Уна, Ким Џонг Ил приказан као изоловани деспот.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије