Читај ми!

Златна палма турској драми „Зимски сан“

За најбољи филм 67. Канског фестивала проглашена турска драма „Зимски сан“ Нурија Билгеа Сејлана. Награда за режију Бенету Милеру, најбољи глумци Џулијан Мур и Тимоти Спал. Гран-при фестивала остварењу "The Wonders".

Главну награду, Златну палму, 67. Међународног филмског фестивала у Кану освојио је турски филм Зимски сан (Kis Uykusu) Нурија Билгеа Сејлана.

Сејлан је посветио награду младим људима у Турској и онима који су изгубли животе током протекле године. У пожару у руднику у Турској прошле недеље погинуо је 301 рудар.

Зимски сан, који траје више од три сата, представља драму о породици која води хотел у снежним брдима и њиховим затегнутим односима са становницима.  

Награда за режију отишла је у руке Бенета Милера за Foxcatcher, за најбољу глумицу Џулијан Мур за улогу у филму Maps to the Stars Дејвида Кроненберга, док је за најбољег глумца проглашен Тимоти Спал за ролу у остварењу Mr. Turner Мајка Лија, јавила је француска агенција АФП.

Најбољи сценарио написали су Андреј Звјагинтцев и Олег Негин за филм Leviathan.

Награда жирија припала је филму Mommy Гзавијера Долана и Goodbye to Language Жан-Лика Годара.

Гран-при Канског филмског фестивала освојио је филм The Wonders Алис Рорвахер.

У конкуренцији за најбоље остварење овогодишњег фестивала у Кану било је 18 остварења, а победнику, турском редитељу Џејлану, Златну палму уручила је председница жирија, новозеландска редитељка Џејн Кемпион.

Због одржавања европских избора, уместо традиционално у недељу, овогодишњи, 67. Међународни филмски фестивал у Кану завршен је вечерас.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара