Читај ми!

Вендерсове „Катедрале културе“ у Београду

Са Берлинала, где је имао светску премијеру, на београдски фестивал документарног филма „Белдокс 2014“ стиже спектакуларни три-де пројекат „Катедрале културе“.

Идејни творац необичног омнибуса Вим Вендерс, са још неколико редитеља, међу којима је и славни Роберт Редфорд, приповеда о души шест величанствених светских здања.

Када би зграде могле да говоре, шта би рекле о нама?

Бавећи се духом грађевина познатих по архитектури, културолошком и историјском значају, документарац Катедрале културе нуди шест одговора. Шест признатих редитеља указује да су грађевине материјална реалилзација људског размишљања.

Берлинска филхармонија представљена је као икона модерности, Национална библиотека Русије као краљевство мисли, Затвор Халден у Норвешкој као најхуманији на свету, калифорнијски Институт „Салк“ као рај за научна истраживања, Опера у Ослу - футуристичка симбиоза уметности и живота, а париски Центар „Жорж Помпиду“ као погон модерне културе.

„Ово је важан и редак документарац, јер је сва та лепота портретисана у три-де технологији. Омогућено нам је да дамо реалистичан приказ простора“, сматра редитељ Карим Ајнуз.

Одушевљење три-де технологијом у уметничком филму, Вим Вендерс је пренео на колеге охрабрене изазовима новог медија.

„За мене је снимање у Опери Осла било као да сам добила нови кист за сликање. Њиме покушавам да додирнем гледаоца“, каже Маргарет Олин, редитељка.

Катедрале културе чувају колективно памћење, комуницирају са људима који у њима бораве. Кроз реалистичан тродимензионалан приказ простора, комуницирају и са гледаоцима несвакидашњег три-де документарца који ће добити свој простор и у нашим биоскопима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије