Читај ми!

Недеља грчког филма у Кинотеци

У новој згради Југословенске кинотеке данас ће у 18 сати бити отворена „Недеља грчког филма: Слике из прошлости, визија будућности“, на којој ће до 28. априла у Кинотеци и Дому омладине Београда (ДОБ) бити приказан избор класичних дела и нове продукције.

Манифестација је организована поводом грчког председавања Савету Европске уније.

Први приказани филм у Кинотеци биће Босоноги батаљон (Barefoot Battalion) у режији Грега Таласа из 1954. године.

Како се истиче у најави, то је најбољи пример грчког неореализма и један од најбољих грчких филмова свих времена, а и први грчки филм који је добио неку међународну награду (у Единбургу 1955. године).

Пројекције прате пут од раних фаза грчке кинематографије (1930), кроз златно доба (1950-1960.) у послератној Грчкој, до недавне ренесансе грчке филмске продукције, која је награђена низом признања на међународним фестивалима. У Кинотеци су на програму претежно старији филмови Црвене светиљке Георгидаса Василиса, Страх Маноусакиса Костаса, Одисејев поглед Теа Ангелопулоса, Социјални немири Стелиоса Татасопулоса, Пролећно окупљање сеоске страже Авделиодиса Димоса, Пеперминт Капакаса Костаса, Мелодрама Никоса Панајотопулоса, Невесте Пантелиса Воулгариса, 1922 Никоса Коундуроса, као и три филма Михалиса Какојаниса - Вишњик, Ифигенија и Електра.

У ДОБ-у се приказује новија продукција: Л Бабиса Макридиса, Очњак Гиоргоса Лантимоса, Харитонов хор Григориса Карантинакиса, Атенберг Атине Рашел Тсангари, Црна поља Вардиса Маринакиса, Миш Виоленце Александроса Авранаса, Цариградска кухиња Тасоса Боулметиса, Билоба Софије Папахристоу, Септембар Пени Панајотопоулу, Дивља патка Јаниса Сакаридиса и Кољач Јаниса Економидеса.

На програму у ДОБ-у је и неколико краткометражних остварења, као и српско-грчка копродукција Црна Зорица у заједничкој режији Христине Хаџихараламбоус и Радослава Петковића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије