Читај ми!

Тихи сведок дешавања у Белој кући

Историјска драма „Батлер“, Лија Данијелса, премијерно приказана на ФЕСТ-у, на редовном биоскопском репертоару биће од 20. марта. У глумачкој екипи Форест Витакер, Опра Винфри, Робин Вилијамс, Џон Кјузак, Џејн Фонда, Ален Рикман, Мараја Кери, Лени Кравиц.

После домаће премијере на овогодишњем ФЕСТ-у, филм Лија Данијелса Батлер од 20. марта биће на репертоарима српских биоскопа.

Америчка историјска драма инспирисана је чланком Вила Хајгода из 2008. године објављеног у Вашингтон посту о животу бившег батлера у Белој кући, Јуџина Алена.

Смештен у време бурних политичких превирања током 20. века у САД, филм прати Сесила Гејнса, афро-америчког батлера који је служио у Белој кући током седам председничких администрација у периоду од 1957. до 1986. године.

Радња почиње 1926. године на плантажи памука када млади Сесил (Форест Витакер) бежи од тираније на југу Америке у потрази за бољим животом.

Током мукотрпног пута, он учи непроцењиве вештине које га доводе до животне прилике - позиције батлера у Белој кући. Док председници долазе и одлазе, Сесил и остатак особља остају, служећи у позадини као тихи сведоци историје и унутрашњих дешавања у Овалној соби.

Без обзира на личне ставове, Сесил остаје привржен дужностима у Белој кући, али тензије у земљи расту и његови синови су погођени социјалним и политичким немирима током шездесетих и седамдесетих година.

Старији син Луис одлучује да упише факултет на југу, како би могао да постане активан члан растућег покрета за људска права. Млађи син Чарли одлази у Вијетнам. Супруга Глорија се опија код куће.

Хватајући се укоштац са дешавањима у породици и борећи се са савешћу, Сесил се налази на раскрсници некада незамисливих друштвених промена и мораће да одлучи да ли и он треба да предузме неке кораке на свој начин.

У Данијелсовој историјској драми, осим Витакера, улоге тумаче Опра Винфри, Ванеса Редгрејв, Робин Вилијамс, Џејмс Марсден, Лив Шрајбер, Џон Кјузак, Џејн Фонда, Ален Рикман, Мараја Кери, Лени Кравиц и многи други.

Батлера ће приказивати биоскопи "Cineplexx" Београд, Крагујевац и Подгорица, "Arena Cineplex" у Новом Саду и „Кварт“ у Краљеву. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије