Читај ми!

Аутори филма „Филомена“ долазе на Фест

Редитељ остварења „Филомена“ Стивен Фрирс, сценариста и глумац Стив Куган и сценариста Џеф Поуп биће гости 42. Феста. Филм са Џуди Денч у главној улози освојио је бројне престижне награде. Номинован је за четири Оскара.

Међу гостима 42. Феста биће ауторска екипа филма Филомена - редитељ Стивен Фрирс, косценариста и главни глумац Стив Куган и сценариста Џеф Поуп, најавила је Дирекција Феста.

Филомена, са Џуди Денч у насловној улози, снимљена је по књизи Изгубљено дете Филомене Ли новинара Мартина Сиксмита (кога игра Куган) и заснована је на истинитим догађајима.

У фокусу приче је жена која 50 година трага за својим сином, којег је манастир насилно дао на усвајање и која уз помоћ новинара коначно долази до истине.

Филм је освојио девет награда на фестивалу у Венецији, по три номинације за Златни глобус и награду БАФТА (добио је БАФТА за најбољи адаптирани сценарио) и ишчекује резултате гласања чланова Америчке филмске академије у категоријама најбољи филм, адаптирани сценарио, главна глумица и најбоља музика написана за играни филм (Александре Депла).

Куган и Филомена Ли недавно су се састали са папом Фрањом. Филм је приказан у Ватикану и имао је велики утицај на покретање истрага о сличним случајевима нелегалног усвајања у Ирској.

Стивен Фрирс је више од 30 година активан као филмски и ТВ редитељ. Његов први већи успех биоло је остварење My Beautiful Laundrette, који је номинован за Оскара и две БАФТА награде.

У Холивуду је дебитовао делом Опасне везе, а касније је снимио низ успешних остварења The Hi-Lo Country, High Fidelity, Mrs Henderson Presents и Краљица (са Хелен Мирен), који му је донео другу номинацију за Оскара и бројне друге похвале.

Стив Куган је британски комичар најпознатији по лику који је створио Алану Партриџу, а кога је тумачио у неколико радио програма, ТВ серија и једном играном филму.

Остварио је низ филмских улога у Енглеској и Холивуду (224 Hour Party People, Coffee and Cigarettes, Arround the World In 80 Days, Марија Антоанета, Ноћ у музеју).

Освојио је пет БАФТА награда, био на скоро свим листама најбољих британских комичара, а 2012. године други на листи 100 највећих имена комедије.

Џеф Поуп је британски продуцент и писац. Почео је каријеру као новинар, а затим је прешао на телевизију где је продуцирао и написао више од 30 програма. Освојио је БАФТА награду за ТВ драму See No Evil: The Moors Murders.

Фест се ове године одржава од 28. фебруара до 9. марта. Филомена је на програму 8. марта у Центру „Сава“. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара