Читај ми!

Леконт, Бондарчук и Ганс стижу на Фест

Гости предстојећег 42. Феста биће Патрис Леконт, Фјодор Бондарчук и Кристоф Ганс. У пратећем програму Феста у Кинотеци биће приказани неки од најбољих Леконтових филмова, док Бондарчук и Ганс учествују са остварењима „Стаљинград“ и „Лепотица и звер“.

Предстојећи, 42. Фест ће, као и сваке године, угостити ветеране светске кинематографије, али и младе, перспективне ауторе, а међу њима ће бити редитељи Патрис Леконт, Фјодор Бондарчук и Кристоф Ганс, најавила је „Дирекција Феста“.

Леконт је истакнута фигура француског филма, активан од средине 1970-их година, а до сада је режирао више од 30 остварења. Иако је први филм снимио 1976. године, био је релативно непознат ван родне Француске, све до 1989. године када је његов филм Monsieur Hire уврштен у програм Канског фестивала.

Његови филмови варирали су по темама, неки су остварили интернационални успех, док су други остајали у границама Француске, али Леконт је успео да се истакне као једна од водећих фигура артхаус филма.

Од почетка 21. века његов утицај се шири у Америци и често је издвајан као аутор са највећим утицајем на тамошњи артхаус филм.

У пратећем програму Феста у Кинотеци биће приказани неки од његових најбољих филмова: Дворске сплетке, Девојка на мосту, Удовица из Сен Пјера и Интимни странци.

Руски аутор Фјодор Бондарчук потиче из славне породице. Његови родитељи били су глумица Ирина Скобтсева и чувени Сергеј Бондарчук, глумац, сценариста и редитељ, награђен Оскаром за епски Рат и мир.

Занимљиво је да је Сергеј Бондарчук био гост 1972. године на другом Фесту, као најизразитији аутор совјетске кинематографије у години када су на Фест дошли и Кирк Даглас, Роберт Дениро, Виторио Де Сика. Такође је одиграо значајну улогу у златном добу партизанских филмова, био је сценариста Сутјеске и глумио у филмовима Битка на Неретви и Врхови Зеленгоре.

Фјодор Бондарчук је кренуо очевим стопама и на Фест долази са епиком Стаљинград.

Каријеру је започео као глумац, уз оца, а изградио је име за себе као први продуцент музичких спотова у Русији.

Продуцирао је бројне филмове, спотове и те-ве програме и упоредо глумио, све до 2005. године када је режирао свој први филм 9. чета.

Филм је остварио огроман успех у Русији, исто као и следећи - Насељено острво, а Стаљинград је трећи филм који потписује као редитељ.

Кристоф Ганс је јединствена појава у француском филму. Рођен 1960. године на врхунцу француског новог таласа, током одрастања се окренуо другачијој естетици и редитељима који су славу стицали 1970-их - Карпентеру, Кроненбергу, Линчу.

Још као дечак кренуо је да снима кратке филмове са друговима, али са кунг-фу тематиком.

Истрајан у свом усмерењу, Ганс се посветио хорор жанру, а један од његових првих професионалних подухвата био је режија Некромикон, на основу дела Х.П. Ловкрафта.

Режирао је адаптацију јапанске манге Crying freeman, а светску славу стекао је филмом Пакт са вуковима, по којеме га зна и наша публика.

Тај филм је омогућио Гансу да оде у Холивуд и сними адаптацију видео игре Silent Hill.

На Фесту Ганс учествује са филмом Лепотица и звер, који је премијеру имао на фестивалу у Берлину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара