Читај ми!

Џејн Кемпион на челу жирија у Кану

Част да предводи жири 67. Међународног филмског фестивала у Кану, који ће бити одржан од 14. до 25. маја, припала је редитељки са Новог Зеланда Џејн Кемпион. Ауторка филма „Клавир“ једина је жена која је на тој престижној смотри награђена Златном палмом.

Редитељка са Новог Зеланда Џејн Кемпион биће председница жирија 67. Међународног филмског фестивала у Кану од 14. до 25. маја, саопштили су организатори те културне манифестације.

„Велика ми је част што сам изабрана да будем председница жирија. И морам да признам да сам веома нестрпљива“, рекла је 59-годишња редитељка, једина жена која је добила Златну палму у Кану.

Директор Канског фестивала Жил Жакоб је рекао да је Џејн Кемпион „прави мајстор“.

Прослављена редитељка представља јединствен случај у историји Канског фестивала. Освојила је две Златне палме, прву 1986. године за краткометражни филм Peel, док је још била непозната у свету, и другу 1993. године за Клавир.

Кемпионова је за то остварење награђена и Оскаром за најбољи сценарио, док је глумица Холи Хантер добила награду за најбољу женску интерпретацију у Кану и признање Америчке филмске академије за најбољу женску улогу.

Џејн Кемпион ће постати прва редитељка председница жирија Канског фестивала. Пре ње су жири предводиле глумице Изабел Ипер, Изабела Ађани и Лив Улман.

Свестрана редитељка рођена је 30. априла 1954. године у Велингтону у породици уметника. Мајка јој је била глумица, а отац управник позоришта, фасциниран Шекспиром.

Завршила је антропологију и потом наставила студије сликарства у Енглеској и Аустралији.

Почиње да ради на филму осамдесетих година када је завршила и школу за филм, телевизију и радио (Australian film, television and radio school).

Тада је изашао њен први краткометражни филм Peel и 1986. године осваја прву Златну палму.

У свом првом дугометражном филму, Клавиру, Џејн Кемпион намеће свој стил и настоји да представи жене које траже сопствени идентитет или напредак. Њени најпознатији филмови су Портрет једне даме (1996) са Никол Кидман, Holy Smoke (1999) са Кејт Винслет, In the Cut (2003) са Мег Рајан и Bright Star из 2009. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије