Читај ми!

Почео 3. Фестивал турског филма

Фестивал турског филма трећи пут пред београдском публиком. „Романтична комедија“ за почетак, а до 26. октобра у Музеју југословенске кинотеке на програму још пет одабраних дела савремене турске кинематографије.

Упркос томе што се малим делом територија Турске налази на европском континенту, турска кинематографија чини важан сегмент европског филмског наслеђа.

У сарадњи са Канцеларијом за културу и туризам Амбасаде Турске у Београду, од 22. до 26. октобра, у Музеју југословенске кинотеке приказиваће се одабрана дела савремених турских стваралаца.

Последњих година приметан је успех турских аутора који раде широм Европе и уносе свежину у обимну светску продукцију. Водећа имена тог таласа су редитељи Нури Билге Џејлан и Фатих Акин.

Радослав Зеленовић, в.д. директора Југословенске кинотеке, каже да се већ трећи пут одржава Фестивал турског филма у Београду, а да је летос на Палићу такође била ретроспектива остварења из те земље.

„Питао сам их у чему је њихова тајна кад су толико присутни. Одговор је прилично једноставан. Имају велике донације свог министарства, како за производњу филмова, тако и за њихово представљање у свету“, каже Зеленовић. 

Засновани углавном на реалистичним сликама свакодневице турски филмови добијају признања на великим фестивалима. Београдска публика погледаће шест жанровски различитих филмова.

Директорка Канцеларије за културу и туризам турске амбасаде Дерја Полат каже да овим фестивалом желе да представе, пре свега, турску културу и начин живота.

„Турски и српски народ имају сличности и чини ми се да су ови филмови најбољи начин да то и докажемо“, истакла је директорка Полат.

У пуној сали нове зграде Кинотеке, смотру је свечано отворио амбасадор Турске Мехмед Кемал Бозаи.

Према његовим речима, не само трајање фестивала већ и његова посећеност обећавају, а интересовање које интелектуални кругови изражавају веома је охрабрујуће.

Након филма Романтична комедија којим је фестивал почео, следе озбиљније теме, од живота у суровим затворским условима, до трагичних породичних прича.

Већина остварења је потврда да је савремени турски филм много више од телевизијских сапуница.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара