Читај ми!

„Саветник“ у Лондону

Јунаци „Саветника“ у друштву редитеља Ридлија Скота представили су Лондону остварење о адвокату који улази у свет трговине дрогом како би брзо зарадио много новца. На британској премијери филма уместо црвеног плави тепих.

Мајкл Фасбендер, Пенелопе Круз, Хавијер Бардем и Ридли Скот прошетали су се плавим тепихом на на специјалној пројекцији филма Саветник у Лондону.

Трилер Ридлија Скота снимљен је према сценарију добитника Пулицерове награде, Кормака Макартија, познатог и као „Шекспир запада“, кога критика сматра једним од најзначајнијих живих америчких писаца.

Прича прати адвоката који улази у свет високог криминала и трговине дрогом како би брзо и лако зарадио много новца.

Заведен раскошним животом и узбуђењем, он доноси одлуке које имају неповратне последице не само по њега, већ и људе који су му блиски. Иако добија довољно упозорења о опасностима пута којим је кренуо, превише је арогантан да би стао док није прекасно.

Саветник на паметан начин и уз понекад узнемирујуће слике скреће пажњу на искушења које судбина поставља пред нас. Како је Макарти рекао, то је прича о људима који се мешају у нешто чега је требало да се клоне.

Ридли Скот је желео да сними филм чим је прочитао сценарио и у те сврхе саставио је тим од својих редовних сарадника, у које спадају директор фотографије Дариус Волски (Пирати са Кариба, Алиса у земљи чуда), уметнички директор продукције и добитник награде БАФТА Артур Макс (Прометеј, Гладијатор), костимографкиња и добитница Оскара Џенти Јејтс (Прометеј, Гладијатор), као и двоструки добитник Оскара, монтажер Пјетро Скалија (Прометеј, Џ.Ф.К).

Мајкл Фасбендер је био Скотов први избор за улогу Саветника. Неустрашив, хладнокрван и шармантан могао је у потпуности да дочара овог јунака.

„Филм је тако добро написан, софистициран и балансиран и, мада има доста информација о јунацима, остављено је довољно простора за глумце да буду креативни и изразе се“, рекао је Фасбендер о раду на улози истакавши да је сценарио мајсторско дело.

Глумац који се прославио улогама у остварењима 300, Срам, Дванаест година ропства, Проклетници уживао је у поновној сарадњи са Ридлијем Скотом. „Са Ридлијем обожавам да радим. То је као да сваки дан имате мастер клас.“

Саветника је добро „упознао“ и о њему каже да мисли да је паметнији него што јесте. 

„Добио је довољно упозорења да изађе из невоље. Стално понавља да је све у реду, а није. Његова слепа ароганција гура га у пропаст“, каже Фасбендер.

Остварење је посвећено успомени на Тонија Скота (Топ ган, Глад, Дани грома), редитеља и брата Ридлија Скота, који је прошле године извршио самоубиство.

Саветник у домаће биоскопе стиже 21. новембра.