Читај ми!

"The Grandmaster“ отвара 63. Берлинале

Причи о животу легендарног мајстора борилачких вештина "The Grandmaster“ припала је част да отвори 63. филмски фестивал у Берлину. За Златног медведа такмичиће се 19 филмова, a од 7. до 17. фебруара биће приказано више од 400 остварења.

Филм хонгконшког редитеља Вонг Карваја The Grandmaster о животу легендарног мајстора борилачких мештина Ип Мана, отвориће у четвртак 63. Берлински филмски фестивал.

За Златног медведа, главну награду Берлинала, од 7. до 17. фебруара такмичиће се 19 филмова, a током 11 дана смотре биће приказано више од 400 остварења.

У конкуренцији су нови трилер Стивена Содерберга Side Effects у којем су протагонисти Џуд Ло и Кетрин Зита-Џонс, остварење Гаса ван Санта Promised Land, са Метом Дејмоном, као и три филма у којима главне улоге тумаче француске диве – Жилијет Бинош у Camille Claudel 1915, Катрин Денев у On My Way и Изабел Ипер у остварењу The Nun.

За Златног медведа бориће се и босанскохерцеговачки оскаровац Данис Тановић, који ће представити остварење Епизода у животу берача жељеза, о ромској породици у БиХ, затим редитељ Калин Петер Нецер са Child's Pose, о корупцији у Румунији, као и Малгошка Шумовска с филмом In the Name of, о геј свештенику у Пољској.

Веран традицији ангажованог фестивала, Берлинале ће ове године приказати и ирански филм Closed Curtain Џафара Панахија и Камбозије Партовија.

Панахи је 2011. године осуђен на кућни притвор у Ирану и забрањено му је снимање филмова, због наводне пропаганде против иранског режима.

У жирију, на чијем челу је Вонг Карвај, биће и амерички редитељ и глумац Тим Робинс, редитељке из Ирана и Грчке, Ширин Нешат и Aтина Рејчел Цангари, данска ауторка Сузан Бир и америчка сниматељка Елен Курас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије