Читај ми!

Тријумф Ханекеове „Љубави“

Најбољи европски филм остварење „Љубав“ Михаела Ханекеа. На 25. свечаној церемонији доделе европских Оскара, одржанoj на Малти, признање за европски допринос светској кинематографији добила је британска глумица Хелен Мирен, а за животно дело редитељ Бернардо Бертолучи из Италије.

Европска филмска академија саопштила је да је награду за најбољи европски филм доделила остварењу Amour (Љубав) сценаристе и редитеља Михаела Ханекеа у аустријско-француско-немачкој продукцији.

Ханеке је такође добитник награде за најбољег редитеља за поменуто остварење, док су глумци Емануел Рива и Жан-Луј Трентињан освојили награде за најбољег глумца и глумицу.

Дирљив приказ безусловне љубави остао је само без награде за сценарио, која је припала данском филму Jagten (Лов), Тобиаса Линдхолма и Томаса Винтербергера.

За најбоље документарно остварење проглашен је швајцарски Hiver nomade (Зимски номади) Мануела фон Штирлера.

„Моје срце је европско и као младу глумицу ме је инспирисао европски филм чији сам део. Холивудска сцена ме никада није фасцинирала", открила је глумица Хелен Мирен из Велике Британије, добитница награде за европски допринос светској кинематографији.

Признање за животно дело уручено је редитељу Бернарду Бертолучију из Италије.

„Лепо је поново добити награду за животно дело, осећате се као да имате више живота. Најважније је опстати. Све је данас глобално, па и филмови. Европски филм још једини пружа наду", рекао је чувени редитељ.

Будевијн Куле из Холандије добитник је "FIPRESCI" награде за Европско откриће за филм Каубој.

Седиште Европске филмске академије је у Берлину, али церемонија доделе награда сваке друге године сели се у други европски град. Историјско здање из 16. века у Валети на Малти било је место сусрета најуспешнијих европских аутора у 2012. години.

О европским Оскарима одлучивало више од 2.700 чланова Академије. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара