Читај ми!

Стоуновo виђење америчке историје

У жељи да ослика мрачнију, и по његовом мишљењу, популарнију страну политике САД, Оливер Стоун је поново сео у редитељску столицу да би нам донео нову серију у којој износи нов поглед на историјске чињенице.

Познати амерички редитељ и оскаровац Оливер Стоун аутор је нове мини-серије Неиспричана историја Сједињених држава, која је премијерно емитована 12. новембра.

Многи Стоунови филмови, попут Џеј-Еф-Кеја, Рођен 4. јула, Никсон и Вод, преиспитују званичну верзију америчке историје. Његова нова мини-серија у 10 епизода бави се чињеницама о нуклеарном нападу на Хирошиму и Нагасаки, Хладном рату и паду комунизма у Европи.

„Приповедање почиње 1900. године и слика мрачнију слику политике САД. Из историјских уџбеника у САД избацују се лоше, страшне ствари, што је чудно, јер деца баш то воле. По мојој теорији, деца зато и не воле да уче историју", изјавио је редитељ.

Да би серија верно приказивала историјске чињенице, Стоун је унајмио универзитетског професора историје Питера Казника као сарадника на сценарију. Обојица се слажу да се историја често пише тако да има срећан крај.

„На пример, врло мало људи зна колико је Британска империја била снажна на почетку Другог светског рата. Председник (Френклин) Рузвелт је оклевао да спаси Енглезе, да они не би потом поново колонизовали свет", наводи Стоун.

За овај пројекат екипа је проверавала историјске чињенице три пута. Објављена је и књига која упућује на изворе.

„Чињенице су неспорне. Можемо причати о њиховом тумачењу, али чињенице су ту", додао је оскаровац.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара