Tестирање вакцине против рака дојке

Резултати досадашњих анализа нове вакцине против рака дојке обећавају да су научници на прагу откривања ефикасног средства које спречава настанак тумора, али и уништава постојеће. Клиничко тестирање супстанце базиране на протеину присутном у малигном тумору започеће најкасније у наредних годину дана.

Лек за који је у лабораторијским условима утврђено да може да спречи појаву малигног тумора дојке и напада постојеће требало би најдуже за 12 месеци да буде и клинички испитан.

Уколико клиничко испитивање буде успешно, лекари ће моћи да понуде врсту заштите пацијенткињама пре него што уђу у касне четрдесете године, када ризик за развој рака дојке почне нагло да расте.

Лек би могао да искорени и до 70 одсто тумора и на тај начин спасе више од 8.000 живота годишње само у Великој Британији.

Доктор Винсент Туохи са Клинике „Кливленд" у Охају, који је креирао вакцину, истакао је да она за сада обећава „значајну заштиту" и да повећава могућност сузбијања ове опаке болести.

„Искрено верујемо да ће превентивна вакцина против рака дојке за ту болест бити исто што и полио вакцина дечјој парализи", навео је др Туохи истакавши да научници верују да је та врста рака болест која се може спречити.

Основна супстанца вакцине је протеин алфа-лакталбумин који је присутан у великом броју канцерозних тумора у дојци.

Тестови на мишевима који су генетски измењени тако да добију рак дојке до 10. месеца живота, показали су да су тумори услед дејства лека потпуно нестали, пише медицински часопис Нејчр медисин (Nature Medicine).

Вакцина стимулише имуни систем, наводећи га да уништава алфа-лакталбумин чим се појави, чиме се спречава настанак тумора.

Такође, лек је формулисан тако да искористи могућност имуног система да смањи постојеће туморе и до 50 одсто, што сугерише да би откриће др Туохија могло да се користи не само као вакцина, већ и као део терапије.

Ефикасне вакцине против рака изузетно је тешко направити, између осталог и због тога што су ћелије тумора веома сличне ћелијама здравог околног ткива.

Недовољно осмишљена вакцина против рака могла би лако да „окрене" имуни систем против самог организма и изазове више штете него користи. Додатни проблем је и то што како тумор напредује, имуни систем слаби.

Будући да се поменути протеин који је мета новог лека, у здравој дојци налази једино у време лактације, лек би требало да утиче искључиво на оболеле ћелије.

„Тумори су попут пијанаца у кафани - раде и говоре оно што не би требало. Емисија, односно стварање алфа-лакталбумина једна је од тих радњи, што можемо да искористимо у нашу корист", истакао је др Туохи.

Уколико би научници могли да изолују слична протеинска једињења за друге врсте рака, попут тумора црева или простате, могли бисмо да очекујемо и вакцине против тих болести.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара