Читај ми!

Почела је Европска недеља имунизације

Током 2020. и 2021. године у Србији су регистроване најниже вредности обухвата ММР вакцином у последњих 20 година. Првом дозом вакцине која се даје у другој години живота, вакцинисано је 78, 1 одсто деце, односно 74, 8 одсто. У прошлој години тај проценат је био већи 84, 5 одсто. Циљ да спречимо циркулацију узрочника у популацији и оболевање је 95 одсто.

У овој години регистровани су случајеве малих богиња и важно је да се повећа обухват обавезним и препорученим вакцинама?  Како нам се не би поновиле 2017. и 2018. година када смо имали најјачи талас епидемије малих богиња и око 6.000 оболелих са неколико смртних исхода укључујући и децу до пете године живота. То је показало да нисмо довољно обратили пажњу на вакцинацију.

Докторка Александра Секулић Фрковић, педијатар из Дома здравља „Вождовац“ за Дневник је говорила о обавезној имунизацији која је слабија током неколико последњих година.

„Почела је званично Европска недеља имунизације, а педијатри који се баве најмлађом популацијом, стално апелују и дају  неопходне информације родитељима шта је то обавезна имунизација, а шта су препоручене имунизације.

Последњих година имунизација обавезним вакцинама, као што је ММР вакцина, није баш у цвату, јер се већина родитеља боји тих нежељених ефеката, могућности да вакцина изазива аутизам, што апсолутно није тачно и нема конкретних доказа“, рекла је др Секулић Фрковић.

Истиче да се у Дому здравља „Вождовац“ лекари труде да буде боље, да родитељи имају информације да су вакцине безбедне.

„Вакцина ХПВ је о трошку државе, имамо довољне количине, а и родитељи су били задовољни када су доводили током викенда децу на вакцинацију“, истакла је  др Александра Секулић Фрковић.

„И даље је неопходно спроводити план активности елиминације морбила које се односе на достизање и одржавање обухвата преко 95%. За време пандемије је у четвртини земаља света прекидана или одлагана имунизација ММР вакцином, а у великом броју земаља дошло је до значајног пада обухвата. Према новим подацима у Србији је постигнут обухват у другој години живота у 2023 години 84.5% што је нешто више него што је било у 2022. години, а пре уписа у први разред школе 91% а то је 22 било 89%. Колективни имунитет се гради вакцинацијом 95% на територији једне земље“, рекла је проф.др Верица Јовановић, директорка института за јавно здравље „Батут“.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво