Читај ми!

Температурни пад је шок за организам, чим осетите тегобе и главобољу јавите се лекару

У два дана, два годишња доба. Летње температуре заменила је киша, а у неким крајевима Србије и снег. Како ове промене утичу на наше здравље?

„Од када је дошло до нагле промене времена повећан је број болесника свих узраста. Када су кардиоваскуларне болести у питању највише је хроничних болесника, пре свега оних који пате од хипертензије и акутног коронарног синдрома“, каже проф. Предраг Митровић.

Није само реч о кардиоваскуларним болестима, забележен је и повећан број можданих удара и респираторних проблема.

„Читав наш организам пати када је брза промена времена у питању. Наше тело се понаша по свим законима физике и покушава да компензује. Како је повећан спољни притисак, наш организам покушава томе да се супротстави. Динамика крвних судова је да се шире и скупљају у зависности од спољног притиска, због чега долази до повећања или спуштања крвног притиска. То се исто дешава и у самом срчаном мишићу“, наводи Митровић.

Да је реч о свим узрастима говори чињеница да најмлађи пацијент хоспитализован има 21. годину, а дошао је са изузетно високим притиском од 210 са 120. Са друге стране, најстарији пацијент који се јавио због тегоба претходних дана има више од 90 година.

Протеклих година све је већа група пацијената метеоропата.

„И раније су постојали људи који бурно реагују на промене времена, али је сада та популација много већа и углавном су то људи узраста од 42 до 55 година. То је популација која је динамично укључена у живот – више се нервирају, више се крећу, излазе из једне у другу средину – што све повећава ризик“, истиче Митровић.

Саветује људе да док трају промене времена остану што више могу у затвореном, јер је промена притиска унутра много спорија него напољу. Апелује и да се свако ко осети било какве тегобе обавезно јави лекару.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво