Читај ми!

Рак је излечив 2: Тумор бубрега је један од најмалигнијих карцинома

Иако није међу водећим карциномима, тумор бубрега погађа све више људи. Последњих 20 година број пацијената је удвостручен. Чешће погађа мушкарце, старије од 55 година. Професор др Зоран Xамић, директор Kлинике за урологију Универзитетског клиничког центра Србије, наводи да рак бубрега чини око три одсто свих малигнитета.

Професор др Зоран Џамић наглашава да тумор бубрега има једну додатну лошу карактеристику, а то је да је један од најмалигнијих карцинома. Петогодишње преживљавање код неадекватног лечења је изузетно мало.

Према подацима Светске здравствене организације на годишњем нивоу за два одсто се повећава број оболелих напланети. Европа и Сједињене Америчке Државе предњаче у броју новооболелих пацијената.

„Мушкарци оболевају скоро три пута чешће него жене. Не можемо да кажемо и не знамо етиологију карцинома бубрежног паренхима. Нажалост, јер када бисмо знали нешто бисмо сигурно више урадили. Међутим, једина права борба са карциномом бубрежног паренхима јесте лечење, које је последњих година стварно заузима значајно место у онкологији генерално“, наглашава професор Џамић.

Када су у питању фактори ризика, углавном се ради о лошим животним навикама, а када је у питању исхрана, није установљена корелација са исхраном и карциномом бубрега, додаје професор.

Подмукла болест

Код трећине пацијената у тренутку постављања дијагнозе већ има метастазе, односно секундарне депозите. И трећина пацијената унутар прве године од постављања дијагнозе или хируршког лечења, које је златни стандард у лечењу карцинома бубрега, развије метастазе.

„Лечење карцинома је једна од главних терапијских процедура на Клиници за урологију УКЦС-а, као највећој клиници на овим просторима. И хирургија као таква је златни стандард и код нас и свуда у свету. Међутим, постојање баш те метастатске болести је довело до потребе за промовисањем различитих терапијских процедура везаним за лекове у комбинацији са хирургијом“, наводи др Џамић.

Скрининг најбољи вид превенције

Карцином бубрега је подмукла болест која нема ниједан специфичан симптом. Бол и појава крви у урину се наводе као могући симптоми, међутим то је случај само код пет до седам одсто пацијената, напомиње професор.

Скрининг који подразумева анализу урина и ултразвучни преглед се показао као врло добар за рано откривање тумора бубрега. Показало се да је врло добар зато што се открива карцином бубрега у раној фази.

„Из тих прегледа, који се раде једанпут годишње или једанпут у две године, значајан број асимптоматских тумора бубрега се открива. И ти пацијенти имају апсолутно 100 одсто шансе да се излече“, наводи проф. др Зоран Џамић.

Хирургија и савремена терапија

У дугом праћењу пацијената последњих година су објављени значајни резултати да је битно одстранити тумор са једним делом здравог ткива и не треба ад хок ићи на уклањање органа ако то дозвољава анатомија. Клиника за урологију УКЦС-а као референтна установа је позната по томе да се бави конзервирајућом хирургијом, наглашава професор.

„Иновативне терапије су превасходно везане за лекове на које смо ми јако поносни последњих 12-13 година када је на сцену дошло у терапијски алгоритме неколико значајних лекова који су прво били тзв. Ти-кеј-ај инхибитори или таргет лекови са којима смо ми успели да померимо преживљавање узнапредовалих тумора бубрега са 12 на 30 месеци. Ми већ годину дана имамо у употреби три нова лека, два тзв. Ти-кеј-ај инхибитора и један имунолошки лек који су нам помогли да ових 30 месеци продужимо још значајније и ускоро ћемо изаћи са тим резултатима који су врло, врло обећавајући“, додаје професор др Зоран Џамић.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се