Читај ми!

Ходајте и живећете дуже – до 10.000 корака дневно убрзава метаболизам, смањује шећер и крвни притисак

Како се наводи у недавно објављеним истраживањима, ходање смањује ризик од ране смрти и срчаних болести, а препорука је да се дневно пређе до 10.000 корака.

Ходајте и живећете дуже – до 10.000 корака дневно убрзава метаболизам, смањује шећер и крвни притисак Ходајте и живећете дуже – до 10.000 корака дневно убрзава метаболизам, смањује шећер и крвни притисак

Људи који већи део дана проведу у седећем положају, имају већу шансу да оболе од кардиоваскуларних болести. Према резултатима студије објављеним у часопису British Journal of Sports Medicine, најмањи ризик од преране смрти имали су људи који су током дана прелазили до 10.000 корака. Такође је у студији истакнуто да после пређених корака, није више важно да ли је особа статична до краја дана.

Истраживачи са Универзитета у Сиднеју користили су податке британске Биобанке од чак 72.174 особе старости око 60 година.

Истраживања су трајала око седам година. Од поменутих испитаника, 1.633 је преминуло, а 6.190 је доживело мождани или срчани удар.

Од 9.000 до 10.500 корака на дан смањује ризик од ране смрти за 39 одсто, закључак је студије. Препорука је да минимални број корака које пређемо током дана треба да буде око 2.200.

За смањење кардиоваскуларних болести важно је и вежбање, наводи се у другој студији у часописима Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.

Ходање помаже и у превенцији тешких болести, а стручњаци тврде да петоминутне шетње на сваких 30 минута током дана убрзавају метаболизам, снижавају ниво шећера у крви и смањују крвни притисак.

Ниво холестерола се смањује, а позитивни учинци ходања преносе се и на ментално здравље. Такође се смањује и ризик од депресије, посебно ако се шета у добром друштву.

Ходање је један од најлакших начина очувања здравља које је често занемарено као један од облика вежбања. Није потребно ходати сатима, јер брза десетоминутна дневна шетња има много користи за наше здравље. 

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво