Читај ми!

Алкохол и таблете – које комбинације су најопасније

Свако ко конзумира алкохолна пића, зна колико лако могу да смање друштвене инхибиције и „дозволе" ствари које иначе не бисмо радили. Такође, неретко се алкохол меша са одређеним лековима, а људи нису довољно свесни, да их таква комбинација може довести у опасност.

Алкохол и таблете – које комбинације су најопасније Алкохол и таблете – које комбинације су најопасније

Када помешате алкохол са лековима, било оне који се добијају искључиво уз рецепт или без рецепта, лекови могу повећати ефекте алкохола или алкохол може повећати нежељене ефекте лека. Понекад, то такође може довести до бројних нежељених ефеката.

Хемикалије у мозгу одржавају деликатну равнотежу између узбуђења и инхибиције. Превише узбуђења може довести до конвулзија, док се процес инхибиције препознаје кроз ефекте као што су седација и депресија.

Алкохол делује тако што појачава инхибицију у мозгу. Јасније речено – можда ћете ово препознати као осећај опуштања и снижавања прага и одређених друштвених норми понашања, када сте попијете неколико алкохолних пића.

Са још којом чашицом више, следи то да приметићете да не можете да координишете своје мишиће, да мало теже изговарате неке речи док причате, врти вам се у глави, неке ствари сте заборавили, а могуће је и да чак заспите.

Лекови могу да ступе у интеракцију са алкохолом и производе различите или појачане ефекте. Алкохол може да омета начин на који лек делује у телу, или може да омета начин на који се лек апсорбује из желуца. Ако ваш лек има сличне нуспојаве које имате и када пијете, ти ефекти се могу погоршати.

Израженији нусефекти

Не морају сви нежељени ефекти бити слични оном који дају алкохолна пића. Мешање алкохола са ADHD леком риталином, на пример, може повећати ефекат лека на срце, повећавајући број откуцаја срца и ризик од срчаног удара.

Комбиновање алкохола са ибупрофеном може довести до већег ризика од стомачних тегоба и крварења у стомаку.

Алкохол може повећати разградњу одређених лекова или фармацеутских и сличних средстава за терапију, као што су опиоиди, канабис, напади, па чак и риталин. Ово може учинити лек мање ефикасним. Алкохол такође може да промени пут разлагања лека, потенцијално стварајући токсичне хемикалије које могу изазвати озбиљне компликације на јетри. То је посебан проблем са парацетамолом.

У најгорем случају, последице мешања алкохола и лекова могу бити фаталне. Комбиновање лека који делује на мозак са алкохолом може отежати вожњу аутомобила или руковање машинама и довести до несрећног случаја или тешких повреда.

Ко је у највећем ризику?

Ефекти мешања алкохола и лекова нису исти за све особе. Највећи ризик од опасне интеракције имају старије особе, жене и особе мање телесне масе.

Старији људи не разлажу лекове тако брзо као млађи људи, и често узимају више дозе. Такође, старији људи су осетљивији на ефекте лекова који делују на мозак, и доживеће више нежељених ефеката, као што су вртоглавица и падови услед губитка равнотеже.

Жене и особе са мањом телесном величином обично имају већу концентрацију алкохола у крви када конзумирају исту количину алкохола као неко веће масе. То је зато што у њиховим телима има мање воде која се може мешати са алкохолом и ублажити његово дејство.

Знаћете да ли не можете да пијете алкохол јер ће на кутији лека бити истакнуто упозорење. Ваш фармацеут такође треба да вас посаветује о леку када преузмете лек.

Најчешћи лекови на рецепт који делују на алкохол су бензодиазепини (за анксиозност, несаницу или нападе), опиоиди против болова, антидепресиви, антипсихотици и неки антибиотици, као што су метронидазол и тинидазол.

Нису само лекови „на рецепт" ти који се не смеју мешати са алкохолом. Неки лекови које купујете без рецепта и које не би требало комбиновати са алкохолом укључују лекове за спавање, мучнину на путовању, прехладу и грип, алергију и бол.

Следећи пут када узмете лек од свог фармацеута у апотеци, проверите паковање, односно упутство за употребу, и затражите савет о томе да ли можете да конзумирате алкохол док га узимате.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво