Читај ми!

Девет митова о зглобовима, крцкању прстију и артритису

Истраживања показују како да избегнете болове у зглобовима уз помоћ здравијих навика и исхране. Стручњаци поручују – не верујте у митове, узимајте витамин Д и престаните да бринете о киши и лошем времену.

Девет митова о зглобовима, крцкању прстију и артритису Девет митова о зглобовима, крцкању прстију и артритису

Мит 1: Крцкање зглобова на прстима и шакама је штетно

То може ићи на живце другим људима, али крцкање зглобова шаке вероватно неће погоршати проблеме са зглобовима или повећати шансе за артритис.

Зглобови су „подмазани“ синовијалном течношћу, која садржи растворени азот у гасовитом стању. Када истегнете зглоб, шупљина која садржи ову течност се шири, изазивајући пад притиска. То узрокује да растворени гас изађе из раствора и формира мехур а брзо ослобађање гаса ствара звук крцкања. Исти зглоб не може поново да пукне одмах јер је потребно око 20 минута пре него што се мехурићи поново растворе у течности.

Неколико студија показало је да је навика крцкања прстију безопасна, укључујући и ону доктора из Калифорније који је деценијама редовно крцкао зглобове на само једној руци. Рендгенски снимак није показао никакву разлику између његових шака када је артритис у питању.

Такође, студија у којој је учествовало 300 пацијената није пронашла везу између крцкања зглобова и артритиса.

Мехурићи гаса око зглобова такође могу изазвати „шкљоцање“ у зглобовима током вежбања, али звуци пуцања или шкљоцања могу бити и последица кретања тетива или лигамената преко коштаних избочина испод зглоба.

Мит 2: Реуматоидни артритис и остеоартритис су иста болест

Нису јер је артритис упала зглоба, а упала може бити изазвана различитим узроцима. С друге стране, остеоартритис је узрокован хабањем и обично погађа само један зглоб, најчешће колено или кук, а учесталији је код старијих од 50 година. Људи чији посао укључује тежак физички рад, као што је рад на грађевини, или захтева много клечања, као што то захтева посао столара, у већем су ризику од остеоартритиса.

Гојазност, која такође више оптерећује зглобове, још је један велики фактор ризика. Али постоји и генетска компонента, где истраживања процењују наследност на 40 до 70 одсто.

Реуматоидни артритис је аутоимуно обољење у којем имуни систем напада синовијалну мембрану која покрива и штити зглобове. Ређи је од остеоартритиса, најчешће почиње у средњем животном добу и изазива болове у зглобовима по целом телу. Код жена се јавља два до три пута чешће него код мушкараца.

Постоје одређени гени због којих код особе постоји повећан ризик од развоја реуматоидног артритиса, као и да симптоми буду озбиљнији, али пушење и гојазност такође повећавају могућност појаве ове болести.

Мит 3: Не можете ништа учинити да спречите артритис

За остеоартритис, прекомерна тежина је значајан фактор ризика јер ствара веће оптерећење на зглобове, тако да одржавање здраве тежине помаже у смањењу ризика. За реуматоидни артритис, пушење је један од највећих фактора ризика, а показало се да конзумирање цигарета погоршава симптоме. Дакле, престанак пушења помаже у смањењу ризика.

Мит 4: Бол у зглобовима током менопаузе је неизбежан

Естроген помаже у одржавању хрскавице и других ткива зглобова. Како естроген опада током менопаузе, многе жене примећују бол у зглобовима. Хормонска терапија је широко прихваћена као најефикасније решење за симптоме менопаузе, укључујући бол у зглобовима. Терапија обнавља нивое естрогена, али није увек могуће применити је, а неке жене више воле да се на другачије начине изборе са симптомима меноаузе.

Један од најефикаснијих начина за смањење болова у зглобовима је вежбање. Вежбе са оптерећењем које јачају мишићно-скелетни систем су посебно добре за ублажавање таквих болова. Ходање или трчање препоручује се за доњи део тела, а за горњи део тела треба користити тегове.

Мит 5: Суплемент колаген може помоћи у обнови зглобова

Колаген је најзаступљенији протеин у телу и игра виталну улогу у формирању везивног ткива. Без довољно колагена, наша кожа, кости, мишићи, тетиве и хрскавица губе еластичност и снагу. Тело производи мање колагена како старимо, тако да је логично да се узимају суплементи како би се надокнадио дефицит, али недостају чврсти докази да они заиста имају ефекта.

Неке студије су дошле до охрабрујућих резултата, али већина је показала скромне доприносе здрављу. Такође истраживања често финансирају компаније које производе суплементе, што повећава потенцијал за пристрасност.

Мит 6: Суплементи су непотребни за одржавање здравих зглобова

Највећи део витамина и минерала потребних за здраве кости требало би да уносимо кроз здраву исхрану. Витамин Д је изузетак. Он помаже телу да апсорбује калцијум, који је неопходан за изградњу коштане масе. Ствара се у кожи током излагања сунчевој светлости, а током летњих месеци овај извор је обично довољан.

Међутим, током зиме није могуће произвести довољно витамина Д само на тај начин и може бити тешко надокнадити дефицит искључиво путем дијететских извора као што су масна риба, месо и јаја.

Препорука стручњака је да одрасли размотре узимање суплемената током зимских месеци. Недостатак витамина Д је у директној вези са боловима у зглобовима, а такође је чест узрок рахитиса, од којег кости омекшају и деформишу се.

Мит 7: Исхрана не утиче на зглобове

Запаљење је често узрок болова и укочености зглобова, тако да би дијета усмерена ка смањењу упалних процеса могла да помогне. Не постоји један магични састојак, али обилно уношење омега-3 масних киселина и витамина из квалитетних намирница, те избегавање већих количина црвеног меса, прерађене хране и шећера одличан су почетак.

Мит 8: Гихт више није здравствени проблем

Гихт се најчешће доводи у везу са крупним, средовечним мушкарцима руменог лица који претерују са богатом храном и алкохолом. Хенри Осми је боловао од ове болести и потпуно се уклапа у ту слику.

Међутим, гихт све више погађа млађе мушкарце и жене, а статистика показује глобални пораст броја пацијената старости између 15 и 39 година код којих је дијагностикована, са 39 случајева на 100.000 људи 1990. на 46 на 100.000 у 2019. години. Верује се да је то резултат драстичног пораста броја гојазних и оболелих од дијабетеса, који су фактори ризика.

Гихт је врста артритиса која узрокује изненадни, јак бол и упалу зглобова, често у великом прсту на стопалу. То је последица високог нивоа мокраћне киселине која се накупља у крви, што може довести до формирања кристала у облику иглица око зглобова. Мокраћна киселина је нуспроизвод пурина, који се у већим количинама налазе у црвеном месу, шкољкама и алкохолним пићима.

Пре менопаузе, жене имају много мањи ризик од гихта јер естроген интензивира уклањање мокраћне киселине преко бубрега. Прекомерна тежина, дијабетес типа 2, висок холестерол или висок крвни притисак су фактори ризика, а сматра се да то доводи до повећања броја млађих људи који пате од гихта.

Мит 9: Киша и грмљавина погоршавају артритис

Можда познајете некога ко тврди да може предвидети лоше време на основу болова од артритиса. Постоје тврдње да би наводна веза могла бити последица пада атмосферског притиска који често претходи лошем времену, што доводи до ширења зглобова. Међутим, мало је убедљивих доказа који подржавају ову теорију.

Једна студија, заснована на подацима више од 11 милиона посета лекару америчких пацијената, није открила никакав образац који у везу доводи кишне дане са јачим боловима. Шта више, људи су помоћ лекара више тражили сушним данима.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво