Читај ми!

Створите „банку костију" већ у младости, остеопороза није више болест старијих

Остеопороза више није болест само старијих особа. Свест о том системском метаболичком обољењу расте, па се и више особа јавља за помоћ, када примете прве симптоме.

Процењује се да од остеопорозе у свету болује око 200 милиона људи, код нас око 600.000. Више је жена међу пацијентима, мада је све већи број мушкараца који за дијагнозу добију остеопорозу

„Сматра се да се у свету сваке три секунде, догоди патолошки прелом као последица остеопорозе. Односно да свака трећа женска и свака пета мушка особа после 55. године живота, која има остеопорозу, добије патолошки прелом“, рекла је др Марина Николић Ђуровић, ендокринолог са Клинике за ендокринологију, дијабетес и метаболичке болести Универзитетског клиничког центра Србије.

Указује на то да патолошки преломи кука код старијих особа повећавају ризик од смртног исхода за чак 20 одсто, у првој години после прелома.

Превенција фрактуре и остеопорозе је важна јер свака фрактура повећава ризик за наредну.

Др Николић Ђуровић каже да су оболели од остеопорозе све млађи, као и да је чешћа и ранија менопауза, уз ендокрина обољења, што је, указује, повезано.

„Банка костију се ствара у младости, максимум, негде између 25. и 35. године. Одржава се до педесете и код жена се уласком у менопаузу због пада естрогена долази чешће до остеопорозе“, рекла је др Николић Ђуровић.

Саветује деци и младима адекватну исхрану и физичку активност, а старијима престанак пушења и уноса алкохола, уз суплементе витамина Де 3.

„Код жена које имају генетску предиспозицију важно је раније проверити густину костију, а код свих осталих, ако немају факторе ризика, после 65. године жене, и после 70. године мушкарци, обавезно мерење остеодензитометријом“, испричала је гошћа Дневника, и додала да се то мерење препоручује после 50. године живота код особа са факторима ризика, и код жена које су рано ушле у менопаузу.

Особе које су на терапији кортикостероидима морају добијати превенцију у виду витамина Де, физичке активности, правилне исхране са довољно калцијума и чешћег мерења густине костију, навела је докторка.

Када дође до остеопорозе, пацијентима су код нас на располагању две групе савремених лекова, који су од велике помоћи и високо ефикасни, и који се такође комфорно примењују.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво