Рекордан број пацијената са срчаним проблемима, нагле промене температуре погубне

Због пролећа усред зиме, лекари имају више посла. Током дежурства бележе двоструко више пацијената са инфарктом. Ко је најугроженији и како да се заштитимо?

„Бележимо рекордан број пацијената. Клиника за ургентну интерну медицину је препуна и ту је реч о најтежим пацијентима, веома је повећан обим посла у салама за катетаризацију срца. Више фактора је у питању, а свакако су временске прилике један од њих. Људи су збуњени како да пију своје стандардне хроничне терапије. Притисак им варира, ујутру висок па после низак. Понекад и прескачу терапију“, каже начелник Клинике за ургентну интерну медицину, др Немања Ђенић.

Ту треба додати и то да је нагло отопљење допринело и појачаној активности, односно да су људи почели да се више крећу. Такође, тек су се завршили празници током којих био другачији начин живота, а исхрана јака.

„Инфаркт срца изазива тромбоза крвних судова срца. Пре тога претходи вишегодишње стварање артеросклеротских плакова и на крају долази до потпуног или делимичног запушења. Суштина лечења ових ствари је да људи редовно контролишу здравље, да узимају преписану терапију, да прате притисак и холестерол“, истиче Ђенић.

Структура пацијената који се јављају је веома разнолика. Средином ове недеље имали су и пацијента са 41 годином са акутним инфарктом. Број пријема је у претходних пар недеља јако велик.

Ђенић објашњава да су најчешћи симптоми код младих људи тахикардија, убрзани и неправилни рад срца.

 

„Ако искључимо генетику, која је увек у позадини сваког проблема, суштина је у начину живота. Код младих људи велики фактор је стрес, али и узимање разних психоактивних супстанци и енергетских пића која утичу на рад срца“, истиче начелник Клинике за ургентну интерну медицину.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво