Новина у здравству – како ће радити платформа за хитна стања при пријему болесника

Сваке године само у Београду лекари збрину више од 250 хиљада хитних случајева. Да би помоћ била бржа и ефикаснија, од понедељка почиње да се примењује платформа за хитна стања.

И пре пацијента коме је хитно потребна помоћ, лекари ће добити информацију и о њему и о његовом стању.

„Колеге добију сигнал на службеном телефону да морају да приђу компјутеру и да им стиже пацијент. Они у том тренутку улазе у сам програм, и виде тачно све податке и све оне анализе које су у претходном клиничко-болничком центру или и ургентном центру урађене. Тако да они добијају комплетну слику где тај пацијент одмах треба да се смести”, изјавила је проф. др Даница Грујичић, министарка здравља.

За почетак, на тај начин ће бити повезано пет здравствених установа: Универзитетски Клинички центар Србије и Клиничко-болнички центри „Др Драгиша Мишовић", Земун, Звездара, Бежанијска коса.

„Критични моменти су тај период који је неопходан од тренутка пријема пацијента до дијагностике, а са овом платформом то убрзавамо и решавамо. Са овим ћемо убрзати могућност опредељивања за ког пацијента ћемо се определити, ко је први, други, трећи”, каже проф. др Драгош Стојановић, директор КБЦ „Земун".

„На овај начин ће пацијент добити у право време свој термин, и ми ћемо бити обавештени да имамо пацијента за тромбектомију или тромболизу, без обзира коју методу радимо”, рекла је др Марјана Вукићевић из Специјалне болнице „Свети Сава".

Уз бржу дијагностику, циљ увођења апликације је и боља комуникација између здравствених установа. Биће сигурна, а подаци безбедни.

„За ове београдске установе је у плану изградња затворене мреже, која ће бити искључиво намењена здравству, која ће у великом нивоу подићи ниво безбедности података, као и брзину размене података”, изјавио је Ђуро Радовић, помоћник министарке здравља за управљање дигитализацијом у здравству.

У наредних десет дана укључиће се и: Институт „Бањица" и Специјална болница „Свети Сава“, а у следећој фази и Хитна помоћ. Након тога на апликацији ће се наћи болнице широм Србије.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво